Ik schreef gisteren al over de ‘Fritters Ottolenghi Style’ in het verder toch zeer on-Ottolenghiaanse Nieuwe Kliekjesboek van Puck Kerkhoven: “Helemaal hip in Londen als ontbijt- of lunchgerechtje en inmiddels al een klassieker geworden: fritters à la Ottolenghi. In feite zijn het kleine pannenkoekjes met veel meegebakken groenten, zoals courgette, maïs of wortel. Alle restjes groenten kan je erin kwijt, mits kleingesneden of geraspt: van rode biet ensnijbiet tot spinazie, pastinaak en knolselderij. Gewoon proberen! Wat heb je te verliezen? Allen bij groenten met eenhoog vochtgehalte, zoals courgette, is het nodig om ze te raspen en uit te persen in een theedoek.”
Tip van mij: doe er als je hebt nog wat verse kruiden door zoals peterselie of bieslook. En een snufje paprikapoeder (liefst pimentón) of komijn is ook altijd fijn.
Courgettefritters met geitenkaas (vega)
Nodig voor 2 personen:
1 stevige, kleine courgette
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 knoflookteen, fijngehakt
50 g zelfrijzend bakmeel
1 ei, losgeroerd
50 g zachte geitenkaas of feta, in kleine brokjes
4 eetl olijfolie
zout & peper
Rasp de courgette op de grofste rasp. Doe in een bolzeef, bestrooi met zout, vermeng en laat ca. 15 minuten uitlekken. Doe het groenteschaafsel over in een schone theedoek. Vouw die rond de courgetterasp, draai stevig dicht en pers er zoveel mogelijk vocht ui. Hoe droger, hoe beter. Doe de rasp over in een mengkom, voeg sjalot, knoflook, ei en zelfrijzend bakmeel toe. Roer tot een stevig beslag en meng tot slot de geitenkaas erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en royaal zout.
Verhit olijfolie in een grote koekenpan. Schep een lepel beslag in de pan en vorm zo 4 kleine pannenkoekjes met een doorsnee van 8 à 10 cm. Bak aan beide kanten in 3 à 4 minuten goudbruin en gaar van binnen Schep uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer warm. Lekker met een dot dikke Griekse yoghurt op smaak gebracht met knoflook, peper, zout en verse munt.
Tip van Puck: meenemen in je lunchbox, want ook koud zijn ze nog steeds erg lekker.
Mee eens!
Dit recept komt zoals gezegd uit het nieuwe Kliekjesboek, lees hier mijn recensie.