Als uitprobeersel ga ik je mijn afgelopen maand september eens laten zien in eetmomenten. Als het bevalt, doe ik het wellicht vaker.
De afgelopen maand…
… maakte ik me vrolijk over de koddige uitbeelding van het Franse joie-de-vivre in mijn plaatselijke Albert Heijn-supermarkt terwijl ik zojuist op persreis in de Bourgogne het échte boergondische genieten weer eens aan den lijve heb ondervonden:
… kookte ik midden tussen de perenbomen voor RTVNH en bedacht een aantal nieuwe perenrecepten:
… schoof ik aan bij een verrukkelijk diner in Merkelbach waarvoor alles uit het wild kwam, van de bloemen, aardperen en kruiden in de salade tot de eend en de vlierbessen bij de panna cotta. Dit alles in gezelschap van een aantal zeer aimabele jagers, waarmee het meteen een hoogst informatieve avond werd:
… had ik vanwege het prachtige nazomerweer zoveel mogelijk buiteneetmomenten, zowel zelfgemaakt (salade caprese, boerenomelet, sardientjes uit blik) als in de plaatselijke horeca, zoals hier rechts op het terras van De Wasserette:
… diende er natuurlijk jam gemaakt te worden, en dan liefst mijn favoriete frambozenjam. De overgebleven frambozen verdwenen in de frambozencake. Maar ik heb ook diverse taarten gebakken met appels uit de moestuin van vrienden, zoals deze (naar dit recept, maar dan met gedroogde abrikozen in plaats van cranberries):
… was ik op Texel voor het jaarlijkse evenement Texel Culinair (Note To Self: 2e weekend van 2015 vrijhouden voor editie nummer 12!):
… kocht ik daar onder meer heerlijk brokkelige, overjarige schapenkaas bij boerderij Wezenspeyk, een kaasje dat door Slowfood is opgenomen in de Ark van de Smaak. Ik at er heerlijk zoete Elan-aardbeitjes bij de Zelfpluktuin, maar ook een hoogst wonderlijke uitsmijter (lees: gebakken ei met champignons en ui erop) bij Paal 19. Met fantastisch weer en dito uitzicht, dat dan weer wel:
… beleefde ik een prachtavond bij het tijdelijke zomerrestaurant op Vuurtoreneiland, inclusief mooie vaartocht er naartoe. Volgend jaar hopelijk weer!
… vergaapte me aan Russische serviezen bij de tentoonstelling Dining with the tsars in De Hermitage en ging daarna, hongerig van al die lege bordjes, lunchen bij het mooie nieuwe café-restaurant De Plantage naast Artis, waar ze in ieder geval puike crème brûlée hebben:
… had een fijn diner bij La Maria, een piepklein gemoedelijk restaurantje waar alles uit de gemetselde oven komt, maar ook een memorabel diner bij Bridges, nog nét voordat chef Joris Bijdendijk verkast naar het Rijksmuseum:
Nu ja, dit was een selectie. Natuurlijk ontdekte ik ook allerlei malle pakjes en zakjes, probeerde ik die thuis na te koken (maar die recepten komen vanzelf langs als je mijn blog in de gaten houdt) en arriveerden er weer allerlei pakketten met culipost. Maar het is voor nu wel weer even mooi geweest, op naar oktober!