Kijk, da’s nou nog eens een kookboek met een fijne titel: Eet meer! Karine Hoenderdos is een van de roergangers achter de website PuurGezond, wat staat voor eten zonder pakjes en zakjes (yes!) en kiezen voor pure en onbewerkte producten.
Misdaad
En wát moeten we dan meer eten? Vooral meer (sterker nog: onbeperkt!) groente en fruit. En graag ook meer noten en peulvruchten. Maar het belangrijkste is dat alles mag en niks moet. Ja, ook met enige regelmaart een taartje, en ga dan vooral niet denken in termen als ‘zondigen’ of ‘de fout ingaan’. Want: “Eten is eten, geen misdaad!” Een boek waar dan ook bewust nergens in calorieën wordt geteld en waarin gewoon roomboter wordt gebruikt, geen margarine.
Totaalpakket
Mensen die op hun lijn dan wel gezondheid letten (en zijn we dat niet allemaal?), pakken het namelijk helemaal verkeerd aan. We focussen te veel op individuele onderdelen, bijvoorbeeld geen koolhydraten terwijl je voeding als een totaalpakket moet zien. We klampen ons vast aan goeroes als Michel Montignac, Sonja Bakker of Kris Verburgh, gooien ons eetpatroon drastisch om en zijn teleurgesteld als we dat (uiteraard) niet volhouden. En we zijn onterecht bang voor van alles en nog wat, gluten, zout, suiker en e-nummers.
Zonder etiket
De oplossing? Eet zo veel mogelijk verse spullen. Laat pakjes en zakjes links liggen, net als producten met ‘light’ of ‘vinkjes’ erop. “De beste producten zijn niet de producten met claims op de verpakking. De beste producten zijn juist bijna altijd de producten zónder etiket.” Zoutarm koken hoeft niet, en cake bakken mag gerust, want als je dingen zelf bereidt, krijg je per definitie al een hoop minder zout en suiker binnen dan als je veel bewerkte producten eet.
Krenten
De leukste tip is ‘Word je eigen goeroe’. Laat niet iemand anders bepalen wat je wel/niet moet eten, maar bepaal het zelf. Wat is voor jou haalbaar? Wat vind jij belangrijk? En vooral: wat vind jij lekker? Een belangrijk woord dat vaak terug komt. Ook dit boek hoef je niet klakkeloos te volgen, integendeel “Pik ook uit dit boek de krenten uit de pap, de krenten die goed bij jou passen.”
Variatie
Wat een verademing om te lezen hoe iemand dat eens praktisch en overzichtelijk voor ons opschrijft. Blijft alleen de hamvraag over: hoe krijgen we in hemelsnaam elke dag meer groente (300-400 g) en fruit (3x) in ons menu? Gewoon, meer verdelen over de hele dag, niet al die groente in de avondmaaltijd willen proppen. En variatie, veel variatie, niet elke week die eeuwige boontjes en broccoli. Ik vat het hier even samen, maar het boek staat vol praktische tips, overzichten, weetjes, checklists en natuurlijk recepten hoe je dat allemaal je leven in zou kunnen fietsen.
Dubbelop
Kortom, fijn boek. Alleen omslachtig dat de ingrediënten van de recepten dubbel genoemd worden, eerst als lijstje en dan ook nog een keer vetgedrukt in de bereidingstekst zelf (“Snipper 1 ui, 1 winterwortel en 2 stengels bleekselderij. Verhit 8 eetlepels olijfolie in een braadpan”), wat de boel nogal omslachtig maakt. Maar goed, kniesoor et cetera. Verder dus een aanrader, dit boek. Zelfs fervente antipakjesactivisten, ik noem geen namen, kunnen er nog een hoop inspiratie uit halen.
Morgen een vegetarisch recept uit het boek.
P.S. Karine houdt op zondag 28 september 2014 een lezing mét lunch in Kasteel Groeneveld in Baarn. Aanrader!
Karine Hoenderdos, Eet meer! Lekker in je vel met PuruGezond, uitgeverij ,ISBN 9789082254303, € 22,30