Ineens lag er een pocket in de brievenbus. Uitgekookt! Culinaire catastrofes. Onthullende verhalen van topchefs over blunders in de keuken. En of dat nog niet genoeg superlatief was, ook nog een foto van een lollige chefkok die hapt naar een vis. Ik ben nooit zo van de verhalenbundels. Ze vallen meestal tegen. Maar ik moet bij deze toegeven: toen ik eenmaal begon te lezen, hield ik niet meer op. Een zeer onderhoudend boekje. Aanvankelijk lijkt het met die rampen in de keuken trouwens wel mee te vallen. Veel chefs houden het heel braaf bij een wat niksig verhaal. Zoals Jamie Oliver die bij wijze van grap in de keuken graag z’n broek naar beneden trekt. Pff, lachen joh! En veel politiek correctheid in de vorm van ‘een collega die we hier X zullen noemen’.
Veldslag
Maar gelukkig, alras komen de echte catastrofes. Ferran Adria (jawel, die van El Bulli) die voor een mega-diner moet koken maar ineens met 300 bedorven kreeften zit. Bill Granger die zijn eerste echte cateringklus per ongeluk een week te vroeg komt afleveren. Een Thais diner op locatie waar geen enkele vorm van keuken blijkt te zijn. Een New-Yorkse oudejaarspartij die door foute planning van de chef uitloopt op een ware veldslag. Wat is het soms fijn om géén chef te zijn.
Kopje warm water
Twee Amerikaanse auteurs hebben de verhalen op papier gezet, waarbij opvallend veel Londense chefs de revue passeren. De grote afwezigen daarentegen zijn de fameuze Franse gastronomen. Maken die nooit blunders? Of vonden de auteurs het gewoon teveel gedoe om hun vragen in het Frans te stellen? We zullen het nooit weten. Wat ik nu wel weet is dat de meeste chefs niet ontbijten, en dat er curieus genoeg meerdere zijn die de dag beginnen met een kop warm water. Wat ik al wel wist, al was het maar uit Hitte van Bill Buford, is dat het leven van een chef een idioot bestaan is en dat het er vaak volstrekt onmenselijk aan toegaat in de professionele keuken waar steevast knetterhard gewerkt wordt en men elkaar op de been houdt met een speciale vorm van keukenhumor.
Truffeltip
Tenslotte wil ik je deze tip van Tessa Kiros niet onthouden: verklap nooit het menu, dan kan het alleen maar tegenvallen. Ze wilde ooit een feestelijk truffeldiner geven toen haar hoofdingrediënt vol maden bleek te zitten. Als de gasten geen truffel hadden verwacht, hadden ze ongetwijfeld heerlijk gesmuld van haar gerechten, maar nu waren ze alleen maar teleurgesteld.
Kimberly Witherspoon & Andrew Friedman (red), Uitgekookt! Culinaire catastrofes. Onthullende verhalen van topchefs over blunders in de keuken. Zilver Pocket, Uitgeverij Maarten Muntinga, € 5,95, ISBN 9789041762207