Een van de voordelen van mijn vak is dat ik voor allerlei smakelijke dingen gevraagd word. Zoals juryvoorzitter zijn bij een cakewedstrijd. Kijk, daar had ik in mijn jaren als administratief medewerkster nimmer van durven dromen. De bakcompetitie vond deze zomer plaats tijdens Boergondische Sferen, een soort landgoedfair, maar dan op een boerderij in het Utrechtse Woudenberg, temidden van koeien en weilanden en lieflijke bomenlaantjes en overal dartelende kippen.
Mijn opdracht was om de meest boergondische cake uit te kiezen. Nee, ik weet ook niet wat dat is, net zomin als ik ooit heb begrepen wat precies een ‘boerencake’ anders maakt dan een gewone, maar ik denk aan iets joyeus, iets zwierigs en uiteraard bereid met eerlijk boerenspul als eieren, melk en boter. In ieder geval beslist niet met dat rare fabrieksknutselproduct margarine, wat gek genoeg niet elke deelnemer vanzelfsprekend vond, net zomin als boerencakemixproducenten overigens.
Uit een pakje: Honig mix voor Boerencake
Suiker, tarwebloem, maïsmeel, tarwezetmeel, gemodificeerd zetmeel, rijsmiddelen (E450, E500), aroma’s (bevatten melk), zout, emulgator (E471).
Zelf toevoegen: 200 g margarine of roomboter, 4 eieren.
Wist u dat het fenomeen kant-en-klare cakemix al stamt uit de jaren dertig? Uiteraard uit Amerika, het land van de prefab. Een hardnekkige, maar daarom niet minder leuke marketingmythe is dat de mixen veel beter gingen verkopen toen de fabrikanten het eipoeder eruit haalden: als de huisvrouw zelf een eitje moest toevoegen, had ze ten miste echt het home-made-gevoel. Nederlandse boerencakemixen koketteren graag met hun ‘ambachtelijke kwaliteit’, daar moet je behalve eieren ook nog zelf margarine (voorkeurkeuze, sic!) of boter toevoegen.
Recept
Terug naar het Woudenbergse cakeconcours. De winnende chocoladebietencake van Petra Brugman uit Baarn was verrukkelijk, maar bleek helaas te bewerkelijk voor mijn wekelijkse kookrubriek in Trouw. Daarom fabriekte ik zelf een boerencake, extra ruraal door de toevoeging van boerenjongens en met bovenop een schalks-rustiek laagje glazuur.
Zelf maken? Mijn recept voor boerencake met boerenjongens is intussen opgenomen in het hoofdstuk ‘Hollands Glorie’ van mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.