Dal, of dahl of dhal is een vegetarische rodelinzencurry die je in Sri Lanka (zie gisteren) werkelijk overal tegenkomt, tot het ontbijt aan toe. Ondanks de naam is het een geel gerecht, maar de rode linzen (die in het echt trouwens verdacht oranje ogen) worden bij het koken geel. Dit recept is mijn versimpelde versie, zowaar gewoon met kerriepoeder. Als je kerrieblaadjes (curry leaves) kunt vinden bij de toko, zou ik die zeker toevoegen, want ze zijn heerlijk aromatisch en maken het een stuk exotischer. Maar zelfs zonder die blaadjes is dit recept een aanrader. Lekker met rijst en gewokte spinazie, of gewoon zo, lepelend uit een kommetje bij wijze van comfort food.
Nodig voor 4 personen:
200 g rode (split)linzen
200 ml kokosmelk
400 ml water
3 smaaktomaten
1 grote ui
1 groene peper
1 knoflookteen
1 volle theel kurkuma/koenjit
2 theel Madras kerriepoeder
3 eetl plantaardige olie
zout
optie: handje (zeg 12-15) kerrieblaadjes
Stap 1. Was de linzen grondig en doe met water, kokosmelk en kurkuma in een pan.
Stap 2. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur zonder deksel en onder af en toe roeren (aanbrandgevaar!) gaar sudderen en uit elkaar vallen. Bij splitlinzen duurt dat maar 10 minuten, bij ronde linzen langer. Let op, het moet soepig blijven, zoniet: scheutje kokend water erbij.
Stap 3. Snipper de ui en fruit in een grote koekenpan in wat hete olie.
Stap 4. Hak intussen groene peper (inclusief zaadjes) en knoflook fijn.
Stap 5. Fruit mee met de ui tot die niet alleen maar glazig is, maar echt lekker goudbruin. Zet het vuur niet te hoog, verbrande ui is niet de bedoeling.
Stap 6. Snij intussen alvast de tomaten in kleine stukjes.
Stap 7. Roer de kerriepoeder door de ui en als u heeft de kerrieblaadjes. Fruit een minuutje mee.
Stap 8. Bak de tomaatstukjes 1-2 minuten mee tot ze zacht beginnen te worden.
Stap 9. Breng de linzen op smaak met zout.
Stap10. Roer het uienmengsel door de linzen.
Serveren:
Lekker met rijst en gewokte spinazie. Of eet gewoon zo, uit een kommetje, bij wijze van comfort food. In dat laatste geval is deze hoeveelheid voor 2 personen.
TIPS:
• Rode linzen zijn feitelijk oranje en kleuren vervolgens geel tijdens het koken. Tip: de Turkse supermarkt.
• Geurig (lees: niet oud en stoffig) kerriepoeder is beslist een vereiste. Het Madras kerriepoeder in supermarktblikjes van Euroma/Jonnie Boer is lekker aromatisch en niet al te scherp.
• Kerrieblaadjes (curry leaves) zijn kleine, langwerpige, heerlijk kruidige blaadjes. Te koop per bosje in sommige toko’s, meestal uit de diepvries. Gedroogde blaadjes zijn geen alternatief, die smaken nergens naar.
Dit is het 4e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes) en aflevering 3 (Peru met papas rellenas). Volgende week gaat de reis verder, naar Suriname.