Er was eens een jonge lerares huishoudkunde die in de jaren 30 twee Franse standaardkookboeken schreef, Je sais cuisiner en Je sais faire la patisserie. En ineens, tachtig jaar later kwam iemand op het idee om een recepten uit beide boeken van Ginette Mathiot, want zo heette ze, door elkaar te husselen in een nieuw bakboek. En niet eens in Frankrijk, maar in Engeland. In The Art of French Baking, in het Nederlands om onduidelijke redenen vertaald als Tarte Tatin, zijn alle recepten bewerkt door de Franse foodblogster die vooral in het Engels schrijft, Clothilde Dusoulier. Bewerken betekende zo te zien vooral aanvullen, want Mevrouw Mathiot was in haar receptbeschrijvingen van het principe ‘Less is more’. Of de huisvrouw had vroeger meer basiskennis, dat kan ook. In ieder geval heeft ze dit zelf allemaal niet meer mogen meemaken, omdat ze in 1998 is overleden.
Bloemetjesservies
Een mooi kloek boek is het, met afwasbare kaft. Fris en helder, waar de fraaie illustraties in fifties-stijl van Sara Mulvanny de show stelen. De fotografie is heel simpel gehouden, niks geen haute patisserie zoals in de intimiderende Parijse winkelvitrines, maar juist lekker huiselijk op bloemetjesservies en zeer maakbaar uitziend. Kortom: ik heb een nieuwe vriendin erbij.
Irmanettes
Zo vond ik het erg leuk om zo veel onbekende koekjes tegen te komen: eugénies, avelinettes, irmanettes, michettes. Helaas lang niet altijd met beeld erbij, dus het is lastig voor te stellen hoe ze eruit moeten zien. Of neem de Elettra, Colette of Venetië: zelden zag ik zo veel soorten cakes bij elkaar. Het is echt een ongemeen rijk en vol boek, waar ik enkel en alleen tevergeefs zocht naar mijn geliefde religieuses, verder grijp je niet snel mis.
Rücksichtlos
Ook hartig spul komt (een beetje) aan bod in de vorm van met kaasstengels en aanverwanten. Ook zijn er puddingen (denk: flan, crème caramel, crème brûlée) en allerlei fruittoetjes uit de oven. Plus een hoofdstuk Soufflés, waarbij vooral de wonderlijke (zoete!) vermicellisoufflé en intrigerende macaronsoufflé (die tere, met zoveel zorg gemaakte macarons rücksichtlos fijnhakken? oei…) opvielen. En dan is er als toegift ook nog een hoofdstuk met desserts van beroemde chefs van over de hele wereld, helaas zonder beeld.
Deegrollers
Valt er nog wat op aan te merken. Tuurlijk. Zo is de specifieke onderverdeling mij af en toe duister. Waarom vallen de vaak heel erg koekjesachtige petitsfours onder de gebakjes en niet onder de koekjes bijvoorbeeld? En dan is er ook weer een apart hoofdstuk voor zandkoekjes en eentje voor galettes. En het boek begint met nuttige informatie over materialen, maar waarom staan die allemaal in het meervoud genoemd? Spatels en spuitmondjes snap ik, maar wie heeft er nou meerdere keukenmachines of deegrollers in huis?
Morgen een koekjesbakrecept uit het boek.
Ginette Mathiot , Tarte tatin, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789000336692, € 35,00