Wist je dat tiramisu eind jaren 60 is uitgevonden in Treviso? Nee, wist ik ook niet, maar ik lees het in het kookboekje Tiramisu. Geschreven door een Italiaanse Parisiënne. Is het mogelijk om 29 varianten te verzinnen op zoiets rechttoe-rechtaans als tiramisu? Ja hoor. Het boek begint al met zeven variaties op de klassieker, verzameld bij verschillende bekende restaurants. Allemaal met dezelfde basisingrediënten mascarpone, ei en suiker, maar steeds in een andere verhouding. En met verschillende soorten drank en koekjes.
Rauwe eieren
Inmiddels wordt vaak een beetje lacherig gedaan over tiramisu, het zou tuttig en oubollig wezen. Maar vlak ook het slechte imago van rauwe eieren niet uit. Hoe zit dat in dit boek? Daar wordt alleen gezegd om het niet aan te bieden aan heel jonge kinderen, bejaarden en zwangere vrouwen. Voorzien van de tip: ‘Neem extra verse eieren (biologische of met een keurmerk)’. Dat laatste lijkt me niet van doorslaggevend belang voor de versheid, de legdatum wél.
Ginger & Fred
Maar dan komen de varianten: met ananas, met mango, met vijgen, met frambozen en rozen, met limoncello, met groene Japanse thee en (mijn favoriet): Ginger & Fred, met peren, gember en chilipepers. Zelfs een light variant met ricotta en agavesiroop en een veganistisch verantwoorde variant die er dodelijk heftig uitziet. Ook recepten om zelf pan di spagna en amaretti te bakken, als je weer eens wat anders wilt dan lange vingers.
Magor
Zelf maak ik al jaren tiramisu naar mijn eigen recept, ooit gekregen van Italiaanse vriendin Camilla. Geheime wapen: een scheutje port. Niet heel Italiaans, wel onnavolgbaar lekker. Doe dan alleen niet zoals mijn Hollandse vriendin Jantiene aan wie ik het recept ooit gaf: die kreeg bij de supermarkt met grote stelligheid door het meisje van de kaasafdeling magor (=laagjes mascarpone met gorgonzola) in haar handen gestopt in plaats van mascarpone. Ze wordt nu nog bleek om de neus als ze weer terugdenkt aan het bizarre smaakeffect.
Tenslotte nog een slanke tip van de auteur: ‘Geef uw tiramisu het liefst in coupes, zodat u niet in de verleiding komt om nog eens op te scheppen!’
Laura Zavan, Tiramisu, uitgeverij Becht, € 11,00