Mijn baklustige oog viel meteen op de maanzaad-citroenmuffins in het gisteren besproken bakboek van Delia, De Kunst van het Bakken. Volgens haar zijn ze een variant ‘op die van een beroemde koffieketen’. Dat zei mij niks, maar citroen en maanzaad vind ik allebei heerlijk, dus kom maar op. Volgens Delia zijn deze ‘lichter, natter en met veel en veel meer citroen en zonder alle additieven’. Ze waren zelfs voor een citroenfanaat als ik iets té citroenig, dus ik heb bij de tweede bakpoging de verhoudingen toch iets aangepast. Sorry Delia. Oh ja, en hoe zij uit deze hoeveelheiden 4 grote muffins weet te halen, is mij een raadsel. Dat moeten monsterlijk grote gedrochten zijn, terwijl ze er op de boekfoto toch best beschaafd uitzien. Ik maakte er 8.
Nodig:
2 citroenen
25 g maanzaad
150 g bloem
1 volle theel bakpoeder
1 groot ei
40 g suiker
50 g gesmolten boter
2 eetl melk
snufje zout
Glazuur:
100 g poedersuiker
3-4 theel citroensap (van de citroenen van hierboven)
Oven voorverwarmen op 200 °C. Rasp de citroenen boven een grote kom, en pers ze dan uit. Hou 1-2 eetlepels apart voor het glazuur, doe de rest in de kom, samen met maanzaad, ei, suiker, melk en gesmolten (maar wel iets afgekoelde) boter. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven dezelfde kom. Schep snel (15 seconden) door elkaar, vooral niet kloppen of roeren, want dan worden ze juist níet luchtig. Je mag nog klontjes bloem zien zitten. Raar maar waar. Delia: ‘Let niet op het onregelmatige uiterlijk van het beslag, want dat maakt de muffins nou juist zo licht. Te veel mengen, dat is waar mensen de fout mee in gaan.’
Zet 8 papieren vormpjes in een muffinbakvorm. Vul met het beslag. Bak ± 25 minuten in de oven tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Laat helemaal afkoelen op een taartrooster.
Glazuur: doe de poedersuiker in een kom en meng met net zo weinig (!) citroensap tot je een smeerbare massa hebt. Verdeel over de muffins. Zelf strooide ik er nog een pietsje maanzaad over, voor de gezelligheid. En de volgende keer doe ik ook nog wat gekonfijte citroenschilletjes. Maar dat hoeft dus allemaal niet.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek De kunst van het bakken van Delia Smith, lees hier mijn recensie.