De zomer is een buitengemeen plezierig jaargetijde. Er is slechts één groot nadeel: er zijn geen oesters. Nou ja, ze zijn er wel, maar geen lekkere. De zomer is de paaitijd, dan ‘hebben ze melk’ en smaken ze slapjes. Het wachten is tot de traditionele R in de maand weer terugkeert. Maar in de tussentijd heb je wel tijd om eens een boek over oesters te lezen. Zoals Neem nu oesters, ondertitel: een opening van zaken. Auteur Patrick McMurray heeft een oesterrestaurant in Toronto en is werkelijk idolaat van die dingen.
Van Virgins tot Parmaquids
Kom je niet veel verder dan dat er ‘platte’ en ‘creuses’ zijn? Dan gaat hier een wereld voor je open. Let wel, de auteur komt uit Canada, dus zijn focus ligt heel ergens anders. Hij schrijft uitgebreid over de Colville Bay oesters, de Hardy’s Malpeques, de West Coast Virgins, de Blue Points uit New York, de Parmaquids uit Maine, de Cotuit van New England, ja zelfs de warmwateroesters uit Florida (mwah, slappe hap) komen uitgebreid aan de orde. En dan noem ik er nog slechts een paar. De enige oesters die er daarentegen nogal bekaaid vanaf komen, zijn nu juist de oesters die wij het beste kennen. Wat zegt McMurray van de fameuze fines de claires? ‘Teveel Franse oesters en te weinig ruimte hier.’ En onze fameuze Zeeuwse tweekleppigen blijven al helemaal onvermeld.
Oesterrestaurants
In de selectie van McMurray’s favoriete oesterrestaurants over de hele wereld, staan gelukkig wel flink wat Belgische en Nederlandse restaurants vermeld, ook al blijken die niet van de auteur zelf te zijn, maar geselecteerd door restaurantgids SpecialBite. Handig natuurlijk, maar waarom hebben ze dan zo’n rare volgorde aangehouden? Eerst Toronto (zijn eigen restaurant), dan Antwerpen, Amsterdam, Ellecom, Boston, Washington, Brussel, New Orleans, Rotterdam, New York, Oudeschild, San Francisco, Zierikzee, Chicago. Ronduit bizar.
Oester openmaken
Het handzaam vierkante boekje bevat verder veel lezenswaardigs. Uiteraard de geschiedenis van de oester. Plus: hoe organiseer je een oesterfeest, wat drink je bij oesters, hoe gedraag je je in een oesterbar en wat doe je met die schelpen (in de biobak, kerstman erop schilderen, in de open haard gooien). Maar vooral: hoe maak je een oester open? Van een wereldkampioen oesteropenen verwacht je de ultieme stap voor stap handleiding vol handige insidertrucs om voortaan zelf op elk feestje te nonchalant te kunnen schitteren, maar nee. Het hoofdstuk is vooral gewijd aan wedstrijdanecdotes en merken oestermessen. Gewoon zelf veel blijven oefenen dus.
Kortom: een misschien niet buitengemeen praktisch, maar wel beslist onderhoudend boek voor de oesterliefhebber.
Patrick McMurray, Neem nu oesters – een opening van zaken, uitgeverij Inmerc, € 19,95