Uit hoofde van mijn beroep probeer ik af en toe een pakje of zakje; je bent culinair onderzoeksjournalist of niet. Vaak met lange tanden, want als je de kenmerkende holadiejee-smaak van fabrieksmixen eenmaal ontwend bent, valt het om de dooie dood niet mee om je er doorheen te slaan. Maar nu kreeg ik een kek bakje in handen van een merk dat ik nog niet kende en het zag er verfrissend genoeg uit om te proberen: ‘Marokkaanse couscous. Met een kruidige tomaten-tajinesaus, couscous & een aromatische Marokkaanse kruidenmix, klaar in 15 minuten. Snel & gemakkelijk. Vegetarisch.’ Overigens moet er wel kip bij, dus zo vegetarisch is het dan ook weer niet. Of wacht, het kan ook met ‘en/of gemengde groenten’.
Uit een bakje: Al’fez Moroccan Easy Cook Meal Kit
Inhoud: Couscous (durum tarwe griesmeel)
Tajinesaus: water, tomaten (19%), olijfolie, suiker, citroen, kruidenmix (zout, paprikapoeder, koriander, knoflookpoeder, citroenpoeder), komijn, cayennepeper, gedroogde rode paprika, knoflookkorrels, peterselie, kleurstof: paprika-extract, zongedroogde tomaten (2%), dadels, citroensapconcentraat, knoflookpuree (knoflook, zuurtegraadregelaar: citroenzuur), gedroogde uien, groentebouillon (suiker, aardappelzetmeel, selderij-extract, gistextract, zout, uienextract, peterselie-extract, uienpoeder, kurkuma-extract, gedroogde peterselie, citroenzuur), gemodificeerd maïszetmeel, olijven, gedroogd korianderblad.
Marokkaanse kruidenmix: komijn, suiker, zout, paprikapoeder, gember, tarwebloem, koriander, kaneel, paprika, uien, munt, kurkuma, sumac, gedroogde muntsaus (suiker, maltodextrine, witte wijnazijn, pectine, citroensap, aroma).
Zelf toevoegen: 2 kipfilets en/of gemengde groenten, 200 g tomatenblokjes (blik), klontje boter, optioneel: koriander en citroenpartjes.
In het bakje twee zakjes met kruidensubstantie, allebei voor door de kip danwel groente plus een zakje couscous die alleen maar even hoeft te wellen in kokend water. Volgens kenners moet je het eigenlijk stomen in een traditionele couscoussière, maar zover ben ik nooit gekomen. Niet alleen omdat ik zo’n pan niet in huis heb, maar ook omdat ik prima tevreden ben met het gewelde resultaat. Zeker sinds ik weet dat zelfs Jonnie Boer het zo doet.
En, hoe was het? Om eerlijk te zijn: het viel niet mee. Ondanks keurige ingrediënten, niks geen dubieuze smaakoppeppende verdikkingsconserveertoestanden maar gewoon een ferme bups aan specerijen, kreeg ik mijn bord niet leeg. Suffe, saaie hap met een vleugje holadiejee. Het zal wel weer aan mij liggen maar mijn eigen vegetarische couscous beviel beter. Minder snel klaar, maar juist door het rustige stoven vol van smaak.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.