Ik kan er met mijn verstand niet bij. Het kwartje wil maar niet vallen. Schiet mij maar lek. Wat is de logica van een zakje ‘Stoofpotje met champignons en ui’ waaraan je die champignons en ui zelf moet toevoegen? Plus uiteraard ook nog het vlees. Daar kan ik nou met de pet niet bij. Maar menigeen tuint er met open ogen in en koopt zo’n zinloos zakje. De jongens van Knorr raken er zelfs overmoedig van. ‘Het geheim van een goede stoofpot zit hem in deze mix van kruiden als tijm en laurier,’ schrijven ze doodleuk. ‘Die geven het vlees die lekkere volle smaak. Champignons erbij en klaar.’ Wie echter het ingrediëntenlijstje achterop deze ‘vleesklassieker’ bekijkt, ziet dat er weliswaar laurierblad in zit, maar geen tijm. Wel rozemarijnextract. Ach, wat maakt het uit, zullen de pakjestekstschrijvers gedacht hebben, die kleine lettertjes leest toch niemand. Nee, behalve uw nijvere zaterdagantipakjesactiviste natuurlijk. Ik zwaai net zo lang met mijn vingertje tot er iemand wakker wordt.
Uit een zakje: Knorr Mix voor Stoofpotje met champignons en ui
Tarwebloem, aardappelzetmeel, tomaat, zout, gerookt spek (varkensvlees, zout, conserveermiddel E250), aroma, suiker, knoflook, gistextract, champignon 2%, wortel, varkensvet, ui 1,7%, maltodextrine, dextrose, lente-ui, gebrande suikerstroop, witte peper, laurierblad, citroensap, sojasaus (maltodextrine, zout, sojaboon, tarwe), kruidnagel, fructose, antioxidant: rozemarijnextract.
Zelf toevoegen: 2 uien, 250 g champignons, 500 g runderlappen, 700 g aardappelen.
Wie echter het ingrediëntenlijstje achterop deze ‘vleesklassieker’ bekijkt, ziet dat er weliswaar laurierblad in zit, maar geen tijm. Wel rozemarijnextract. Ach, wat maakt het uit, zullen de pakjestekstschrijvers gedacht hebben, die kleine lettertjes leest toch niemand. Nee, behalve uw nijvere antipakjesactiviste natuurlijk. Ik zwaai net zo lang met mijn vingertje tot er iemand wakker wordt.
Nog zoiets. Telt u even mee? Ongemerkt drie keer zout en vier keer suiker, in de vorm van maltodextrine, dextrose, gebrande suikerstroop en fructose. En dat is heus veel meer dan de snufjes en lepeltjes die je zelf aan de maaltijd toevoegt.
Mensen, hou toch op met die onzin. Wees eens recalcitrant. Loop de lariekoek in de supermarkt voorbij en ga zelf aan de slag. Zullen we samen lekker tegendraads doen en die eeuwige champignons achterwege laten maar er een vrolijk exotisch stoofpotje van maken? Het kan nog net, voor de lente echt losbarst en het sudderseizoen wordt afgesloten.
Mijn recept voor Indisch stoofpotje is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.