Brood is helemaal uit, dat kan niemand ontgaan zijn. Havermout daarentegen is juist hip, hot en happening. Wie had dat ooit kunnen denken? Het begon ermee dat ‘overnight oats’ ineens opdoken op alle foodblogs. In feite gewoon havermoutvlokken die vast een nachtje hadden mogen dobberen in iets nats. Bij braveriken in water, vaker in melk, maar nog liever, want trendy, in amandelmelk.
Feitelijk adviseerde de uitvinder van de muesli dat voorweken al in 1900. Al ging het de Zwitserse arts Bircher bij zijn zelfbedachte dieetcreatie – want dat was het voor hem – niet zozeer om die paar vlokken, maar meer om de bijbehorende geraspte appel en noten. De beste man zou raar staan te kijken als hij wist dat er tegenwoordig blitse toestanden in gaan als chiazaadjes, gojibessen en bijenpollen. Maar hij zou zich ronduit omdraaien in zijn graf als hij wist van de moderne, populaire tegenhanger, de juist knapperig gebakken, zoete uitvoering. Een fabrikant verzon de naam cruesli en leukte de boel flink op met suiker en vet.
Uit een pakje: Quaker Cruesli 4 noten
Havermout (33%), tarwe (19%), suiker, zonnebloemolie (10%), glucosestroop, paranoten (3,3%), hazelnoten (3,3%), geroosterde amandelen (2,8%), pecannoten (2,0%), rijstebloem (1,4%), tarwebloem, honing (0,5%), kleurstof (karamel), hazelnootaroma, antioxidant (tocoferol).
Zie hoe in het ingrediëntenlijstje op slinkse wijze overal de procenten van vermeld staan, behalve van suiker en glucosestroop. Met ook nog honing erbij is het zelfs driedubbel zoet, en toch heeft cruesli mirakels genoeg nog altijd het aura van lekker gezond en goed bezig.
Dat kunnen we zelf beter. En juist door te spelen met de ingrediënten hoeft het allemaal niet zo überzoet. Overigens is de term cruesli passé, je zegt nu ‘granola’ en dan bij voorkeur met zo Amerikaans mogelijke tongval. Easy peasy om te maken. Nu alleen nog een shotje tarwegrassap erbij en je bent weer helemaal bijdetijds.
De mogelijke combinaties zijn eindeloos, maar hier vind je mijn granola-basisrecept zoals het afgelopen weekend in Trouw stond.
Nodig voor 1 pot:
200 g havermout
50 g amandelen
50 g hazelnoten
50 g pecannoten
50 g walnoten
50 g zonnebloempitten
50 g gedroogde cranberry’s of rozijnen
50 g gedroogde abrikozen
4 grote eetl honing
2 grote eetl olijfolie
Oven voorverwarmen op 170 ºC. Meng in een kom de havermout met de zonnebloempitten en de grof gehakte noten. Verwarm en smelt de olie en honing samen in een steelpan, giet in de kom en schep alles goed door elkaar. Verdeel over een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in ± 15 minuten goudbruin in de oven maar blijf erbij en schep tussentijds een paar keer om; vooral aan de zijkanten gaat het hard. De boel beslist niet laten verbranden! Laat uit de oven helemaal afkoelen en knapperig worden. Meng dan pas de cranberry’s/rozijnen en fijngehakte abrikozen erdoor.
Een paar weken houdbaar in een glazen pot. Lekker met yoghurt of melk en nog wat vers fruit erbij.
Tips:
- Dit is maar een suggestie, de mogelijke combinaties zijn eindeloos. Denk ook eens aan sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, tuttifrutti, dadels, cashewnoten, pistachenootjes, kokosrasp, snuf kaneel.
- Om de boel knapperig te maken is slechts een beetje honing en olie nodig. Met extra honing gaat de granola wel meer klonteren tot rustieke bonkjes.
- Appelstroop in plaats van (of in combinatie met) honing is trouwens ook heel lekker.
- Gedroogd fruit nooit meeroosteren in de oven, dat wordt knetterhard.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .