‘Zou jij ook eens moeten doen, yoga. Heel ontspannend.’ Nu ben ik totaal niet lenig en ook al niet erg zweverig aangelegd, dus het leek mij niks. Wat is er in hemelsnaam rustgevend aan op je hoofd staan op een matje? Dat zag ik helemaal verkeerd. Had ik niet last van mijn rug? Zie je wel, mijn lichaam was niet in balans! Dapper meldde ik mij dus voor het eerst van mijn leven bij een sportschool. Ze hadden alleen power yoga, ‘een dynamische vorm die zorgt voor ontspanning én het vinden van je eigen kracht.’ Althans, in theorie. Diep ongelukkig wentelde ik mij twee keer per week in krakende bochten. Toen het tweemaandsabonnement afliep concludeerde ik opgelucht dat ik toch echt beter ontspan met een goed boek en een pot thee languit op de bank.
Nooit meer aan gedacht, tot het Yoga kookboek in mijn brievenbus viel. Wat hebben yoga en eten met elkaar te maken? Dat stond al meteen in de inleiding: ‘Het sleutelwoord is bewustwording. Door yoga word je je bewuster van wat je lichaam je vertelt. En dus ook van wat je erin stopt.’ Zo had ik het nog niet bekeken. Een boek met veel lekkere gerechten, al moet je wel langs onbegrijpelijke teksten heen lezen als ‘het eten van udanische en samanische producten wekt prana op en doet die opstijgen’. Enfin. Dit recept heet voluit ‘Tarte tatin van gekarameliseerde prei met pompoenratatouille’ en schijnt goed te zijn voor je innerlijke evenwicht. En je hoeft er helemaal geen rare capriolen voor uit te halen.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
5 plakjes roomboterbladerdeeg
8 heel dunne preitjes
400 g pompoen (schoon gewicht)
300 g kerstomaatjes
75 g eekhoorntjesbrood
100 g koude boter
100 g belegen kaas
4 eetl rietsuiker
4 knoflooktenen
5 takjes tijm
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 180°C.
Taart: Snij de prei in stukken van 20 cm, kook in 3 minuten beetgaar in kokend water met zout, spoel af met koud water en halveer in de lengte. Teken een vorm van 25×20 cm op een vel bakpapier en leg op een bakplaat. Schaaf met de kaasschaaf plakjes koude boter en verdeel over de rechthoek. Strooi de suiker erover. Leg de prei en in reepjes gesneden paddestoelen erop en bestrooi met zout en peper. Rol het bladerdeeg uit op maat en leg erop. Bak 20 minuten in het midden van de oven tot het deed goudbruin en knapperig is. Keer de tarte tatin om op een snijplank, snij in 4 stukken.
Ratatouille: Meng in een ovenschaal de blokjes (2×2 cm) pompoen met de doormidden gesneden tomaatjes, knoflook, tijmblaadjes, flinke scheut olijfolie, zout en peper. Bak ook deze in 20 minuten gaar. Dat kan best tegelijkertijd, op de bodem van de oven, onder de taart. Roer daarna de blokjes (1×1 cm) kaas erdoor.
TIPS
•Geen eekhoorntjesbrood? Met oesterzwammen of kastanjechampignons kan het ook prima.
•Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot één lap, dat werkt beter dan aan elkaar boetseren; bij ondersteboven bakken schieten de plakjes dan toch vaak weer los.
•Teken een rechthoek aan de onderkant van het vel bakpapier, dan komt er geen inkt in het eten.
•De taart wordt los op de bakplaat gebakken, maar het kan natuurlijk ook in een bakvorm.
Dit recept komt zoals gezegd uit het Yoga Kookboek van Kyra de Vreeze (uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564671, € 19,95)