Dit recept komt uit het boek Kokende Vrouwen en is van de Indonesische moeder van Annet Malherbe. De ingrediëntenlijst begint al meteen onverbiddelijk: ‘2 kg kipvleugels, poten, drumsticks, maakt niet uit, maar GEEN KIPFILET!!’ Ik ben zo vrij geweest de overige acht uitroeptekens achterwege te laten. En die kip gaan we marineren.
Nodig voor de marinade:
1 rode ui, gesnipperd
citroengras, de buitenste bladeren verwijderd, in stukjes
1 rode peper, zonder pitjes, in stukjes
5 cm gemberwortel, geraspt
djinten (komijnpoeder) naar smaak
3 knoflooktenen uit de knijper
sap van ½ citroen
zout
ketjap manis
Meng alle ingrediënten door elkaar en laat de kipdelen hierin marineren. Liefst een hele nacht, maar een paar uur kan ook al effect hebben. Daarna zijn er twee opties: neem de kipdelen uit de marinade en braad ze in een braadslee met wat arachideolie in de oven bij 180°C, gedurende ongeveer 40 minuten; of smoor de kip in de marinade gaar in een braadpan op het vuur. Serveren met rijst en sperziebonen of een knapperige bladgroente.
P.S. En dat voor een balletdansende moeder die absoluut niet kon koken toen ze naar Nederland kwam (‘in Indonesië was daar personeel voor’). Zo zie je maar, op kookgebied is er altijd hoop.