‘Hoe spectaculair onze digitale vorderingen ook zijn, we blijven burgerlijke burgers, verknocht aan huiselijkheid en warme chocolademelk,’ schreef columnist Frits Abrahams ooit in NRC. Een mooie uitspraak die ik altijd heb onthouden. Het troostrijke bruine vocht valt in deze Sinterklaastijd niet aan te slepen. En wacht maar tot onze nationale schaatskoorts weer goed en wel losbarst, dan wordt het pas echt hoogseizoen.
Maar hoe Hollands is onze chocolademelk eigenlijk? De heren Droste en Van Houten zouden zich omdraaien in hun graf als ze wisten dat de drank tegenwoordig verbasterd is tot ‘een warm chocomelletje’ en bestaat uit een opgewarmd mierzoet pak met slechts 1,7% cacao.
Uit een pak: Chocomel light
Inhoud: Halfvolle melk, cacao (1,7%), voedingsvezel (inuline), stabilisatoren: guargom en carrageen, zoetstoffen: acesulfaam-K en sucralose.
Nee, dan de Fransen. Luister naar ‘Nathalie’ van Gilbert Bécaud en let op de euforische manier waarop hij ‘boire un chocolat!’ zingt als romantisch hoogtepunt van het samenzijn met zijn Russische gids. De lekkerste warme chocolademelk die ik ken wordt niet geserveerd op het Rode Plein, maar in theesalon Angelina in de Rue de Rivoli in Parijs, een eerbiedwaardig etablissement in Belle Epoque-stijl. Tegenwoordig een toevluchtsoord voor Japanse toeristen, daar waar vroeger Marcel Proust en Coco Chanel gelukzalig nipten van de beroemde ‘chocolat chaud à l’ancienne dit L’Africain’: fluwelig-dikke, weelderige chocolademelk waar je lepel in rechtop blijft staan. Er is ook een vitrine met prachtgebakjes, maar na zo’n heftig kopje kun je doorgaans geen pap meer zeggen. Laat staan een rondje schaatsen. Zou dat soms de reden zijn voor onze armetierige chocolademelk? Alleen even een korte, zoete energie-boost zodat je daarna hup, weer verder kunt, met lange halen over het polderijs.
Zelf chocolademelk maken?
Nodig voor 4 personen:
500 ml (volle) melk
150 g extra pure chocola (70%)
1 vanillestokje
1 eetl suiker
1 theel kaneel
Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes samen met de melk in een pan. Breng tegen de kook aan, laat 5-10 minuten zachtjes trekken, níet koken. Breek intussen de chocola in stukjes. Vis het vanillestokje uit de melk, doe de chocola, suiker en kaneel erbij en laat al roerend oplossen. Laat vervolgens 5 minuten heel zachtjes sudderen en indikken op een klein pitje. Klop daarna nog even stevig door met een garde, mixer of staafmixer voor een vol en fluwelig effect. Schenk in mooie kopjes en savoureer met een lepeltje.
Tips:
• Serveer eventueel met een toefje (licht gezoete) geklopte slagroom apart erbij.
• Zoetekauwen voegen naar smaak nog wat extra suiker toe naar smaak.
• Met een tic? Scheutje rum erdoor.
• Met pit? Wat chilivlokken uit een molentje erdoor of een opengesneden rode peper (zonder pitjes) even laten meetrekken in de melk.
• Geen vanillestokjes meer in huis? Met een scheutje vanille-essence of vanillesuiker werkt het ook.
• Minder heftige variant? Reken 250 ml melk en 50 gram pure chocolade per persoon.
Trek gekregen? Je vindt nog veel meer recepten in mijn onvolprezen kookboeken: