Op de terugweg van mijn interview voor Trouw met Michael Moss over zijn boek Zout, suiker, vet rende ik nog even de supermarkt in. Daar stuitte ik op een meisje in banaangeel trainingspak met een dienblad vol Tuc. Tucjes! Toeval bestaat niet: hét voorbeeld van zout, suiker en vet tezamen in een industriële cracker. ‘Wilt u proeven?’ vroeg ze. ‘We hebben nieuwe smaken, speciaal voor de hartige middagtrek. Nu met minder zout!’
Uit een pakje: Tuc Break Rozemarijn en olijfolie
Tarwebloem 83,3%, plantaardig vet, suiker, rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, monocalciumfosfaten, natriumwaterstofcarbonaat), olijfolie 3%, zout, glucose-fructosestroop, gerstemoutmeel, kruiden 0,4%, rozemarijn 0,1%, gedroogde spinazie.
Moeilijk
Dat is knap moeilijk, weet ik intussen dankzij meneer Moss, iets grootschalig vervaardigen met minder zout waarvan je toch wilt blijven dooreten. Ik nam een hapje, herkende feilloos die knapperige, hartige smaak die ik jaren niet geproefd had, en vroeg mezelf in één moeite door af of je ze eigenlijk ook zelf zou kunnen bakken.
Stapels
Daar is geen enkele zinnige reden voor te bedenken, inderdaad, maar zoiets uitproberen vind ik nou geinig. Noem het beroepsverdwazing. Vier bakbeurten verder bekeek ik de opbrengst. Stapels Tucjes in allerlei varianten. Met veel olie, met minder olie. Met ei, met boter, met water of met een mix van dat alles. Met meer zout. Met suiker. Met of zonder kaas. Bestreken met boter, olijfolie of niks. Wel of niet ingeprikt. En mij beving de gedachte hoe razendknap ze eigenlijk zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ook wel weer eens een verfrissende gedachte.
Uiteindelijk kwam ik tot mijn favoriete versie: brosse, zoutige, goudgele zandkoekjes, droog en vettig tegelijk. Niet 100% the real thing, nee, maar ze knabbelen wel reuze fijn weg. Wie net zo’n doe-het-zelfafwijking heeft als ik, daag ik graag uit om het in eigen keuken verder te perfectioneren.
Helaas pindakaas
Mijn recept voor zelfgebakken Tucjes staat niet meer online, omdat het intussen is opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.