Wij zijn in ons land niet zo van de mierikswortel. Als we het al gebruiken, dan uit een potje.
Uit een potje: Kühne mierikswortel
Inhoud: Mierikswortel, brandewijnazijn, water, plantaardige olie, glucose-fructosestroop, suiker, zout, voedingszuur citroenzuur, antioxidant natriummetabisulfiet, verdikkingsmiddelen guarpitmeel, johannesbroodpitmeel en xanthaangom, weipoeder.
Nee, dan de Angelsaksen. Die zijn er dol op en noemen het horseradish. Rare naam eigenlijk, paardenradijs. Bij ons komt mierikswortel (Armoracia rusticana), of kortweg mierik, van het oud-Nederlandse woord meredic dat ‘grote radijs’ betekent. Maar dan dus zonder paard.
Verse wortel
In de Ierse kookschool Ballymaloe zag ik chef Rory O’Connell aan het werk met verse mierikswortel uit eigen tuin. Ik had er nog nooit eentje van dichtbij gezien. Grote, stugge, langwerpig groene bladeren aan een kronkelig bruine stengel. Die bladeren, daar kun je niks mee, zei Rory, misschien alleen als ze nog heel klein zijn in de sla. Maar het gaat om de wortel, die vuilwit raspsel oplevert met pittige mosterdsmaak. Ik kreeg een stukje wortel van hem mee, om te planten in mijn eigen tuin. Die heb ik helaas niet, maar hij staat nu in een pot en gezien de uitloop van verse groene bladeren, heeft hij er veelbelovend veel zin in.
Wat doe je met mierikswortel? Meestal verdwijnt hij in een roomsaus, voor bij (gerookte) vis, maar Rory maakte een soort mosterdmayonaise. Als smaakmaker bij een bordje rauw rundvlees, een even verrukkelijk als oersimpel ensemble. Onder het motto ‘doe meer met weinig’ liet hij zien hoe je van een simpel biefstukje ineens vier mensen te eten geeft. Moet je wel goed vlees nemen, mals en liefst een beetje dooraderd met dunne lijntjes vet, voor de smaak.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 haasbiefstuk (150 g)
Saus:
1 eetl versgeraspte mierikswortel
1 eidooier
1 eetl Dijonmosterd
1 theel suiker
1 eetl wittewijnazijn (of citroensap)
75 ml zonnebloemolie
wat verse peterselie/dragon
Saus: Klop met een garde de dooier los in een kom met de mosterd, suiker en azijn. Voeg geleidelijk de olie toe en blijf kloppen met een garde, als bij mayonaise, al blijft deze saus dunner. Roer tenslotte de geraspte mierikswortel en de fijngehakte verse kruiden erdoor.
Vlees: Snij het koelkastkoude vlees met een scherp mes in 4 plakken, dwars op de draad. Leg steeds 1 plak tussen twee vellen bakpapier. Rol er zachtjes over met een deegroller tot het vlees bijna doorzichtig is en dubbel zo groot. Pel de bovenste laag papier eraf, drapeer ondersteboven op een bord, verwijder het andere papier.
Serveren: Lepel er wat van de saus over en serveer bijvoorbeeld met een plukje groen erbij, zoals waterkers of veldsla.
Tips:
- Verse mierikswortel vindt u (al dan niet op bestelling) bij sommige groenteboeren, of kijk eens bij de Turkse buurtsuper. Of natuurlijk zelf kweken in de tuin, al schijnt het te gaan woekeren. En anders toch maar gewoon uit een potje hoor.
- Er kan eventueel nog wat geschaafde Parmezaan over, of oude Goudse, maar niet te veel, dat leidt af.
- Peper of zout in de saus is waarschijnlijk niet nodig, maar voeg gerust toe naar eigen smaak.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .