Eigenlijk moet je handleidingen niet lezen. Neem nou de nieuwe staafmixer van Solis, de Power mixer pro die ik kreeg opgestuurd om te testen. Je mag het apparaat niet gebruiken in de open lucht (nog nooit de aandrang gehad om buiten te gaan staafmixeren, maar hoezo eigenlijk niet?) en evenmin voor hete levensmiddelen (en hoe moet dat dan met soep?). Het is alleen geschikt voor kortdurend gebruik, per keer niet langer dan respectievelijk 10 seconden (harde levensmiddelen) of 1 minuut (de rest). En het is ook niet geschikt voor de verwerking van grote hoeveelheden. Hoe pro is pro dan, vraag je je af.
Enfin.
Garde
Weet je wat? Gewoon even vergeten en lekker aan de slag. Het is een op het oog elegant slank apparaat, maar ligt wel vrij zwaar in de hand. Handig is dat er ook een losse garde aangeklikt kan worden, om snel even slagroom te kloppen. Kijk, dat had mijn oude staafmixer niet. En aangezien mijn gewone handmixer het niet meer doet omdat er een garde rammelt (en het bijkopen van een losse garde schandalig genoeg – hoezo let’s make things better?? – duurder blijkt dan een compleet nieuwe mixer!), komt dat erg goed van pas.
Bloemenvaasje
Wel moet je de staafmixer met garde alleen gebruiken in de bijgeleverde hoge maatbekerkom. Voorzien van kek opzetrandje waardoor hij goed stabiel staat en tevens kan bijklussen als bloemenvaasje. Als je de garde namelijk probeert in een gewone wijde beslagkom, zit je chocoladebeslag vervolgens onherroepelijk overal spettervormig op je versgestucte keukenplafond. Weet ik helaas uit ervaring.
Muskaatnoten
Maar helemaal blij word ik van het best grote losse bakje (‘het hakreservoir’) dat erbij zit en waar je de staafmixer bovenaan vast kunt klikken. Daarmee kun je snel en makkelijk kleine hoeveelheden droog spul malen, van uien en knoflook tot peterselie en noten. Geen ijsblokjes en koffiebonen, dat mag niet van de handleiding. Net zomin als ‘muskaatnoten’. Inderdaad, ik kan me voorstellen dat bij die knetterharde bolletjes nootmuskaat de boel acuut in de soep draait. Maar waarom zou je, die kun je toch gewoon even raspen? Wel even wennen is dat het hakmesje los in de kom gaat, het is even pielen voor je de boel aan elkaar vastgekoppeld hebt, maar daarna maalt hij als een zoevend bijtje.
Pesto
Ik ben zo vrij geweest om ook even uit te proberen of je in dat bakje-voor-droge-spullen ook pesto kunt maken en dat gaat prima. Eerst de blaadjes basilicum erin om even te slinken. Dan de overige hardware erbij fijnmalen. Dan een plens natte olijfolie en hoppa: voor 10 man verse pesto in minder dan 5 minuten.
Mayo
Alleen, heel gek, het maken van mayonaise volgens de alles-in-een-staafmixer- methode lukte niet. Ook niet met de turboknop. Het bleef een natte soep, ook met een extra toegevoegde eidooier. Vervolgens heb ik alles maar uit de kom overgegoten in een glas, een verse, inmiddels derde, eidooier in de kom gedaan en toen al kloppend met de garde de vloeibare substantie er beetje bij beetje bijgedaan. Dat ging gelukkig wel goed. Misschien is deze kom misschien iets te breed? De kom die bij mijn oude staafmixer hoort is veel smaller, daar past de staafmixer precies in, en dan kunnen de ingrediënten kennelijk geen kant op en worden dan maar mayonaise? Enfin, geen idee.
Soep
En o ja. Natuurlijk heb ik de staafmixer wél in een pan hete soep gestopt, en er ontplofte helemaal niks, er sprongen geen stoppen door, het apparaat gaf er niet de brui aan maar pureerde probleemloos de boel aan gort. Ik zei het al: handleidingen moet je nooit zo letterlijk nemen, dan kom je nooit ergens in het leven. Eh, de keuken.
Solis Power Mixer Pro, adviesprijs € 99, maar ik zag ‘m her en der ook voor minder.