Rijstsalade, altijd goed. Rijst lust iedereen, het ziet er gezellig gespikkeld uit en al je ouwe rotzooi kan erdoor. Dit recept kreeg ik toegestuurd van Joep Zijp, die het weer heeft van een klein Italiaans omaatje, de moeder van vrienden van zijn ouders (‘oncle Roland en tante Mami Pléau’), die woonde in een oud appartement in hartje Lyon. Op een bloedhete julidag in 1967 kwam Joep als klein manneke met zijn ouders en zussen op bezoek en toen maakte ze binnen no time ‘un repas simple’ dat sindsdien bekend staat als ‘Omaatjes rijst’.
Kampeereten
En hoewel omaatje gewoon een keuken tot haar beschikking had, is het kampeereten bij uitstek. Er kan namelijk van alles in wat er toevallig in de campingwinkel voorhanden is, en al naar gelang diezelfde beschikbaarheid van ingrediënten kan er naar eigen inzicht ook volop gevarieerd worden. Belangrijk is dat het een kleurrijk geheel wordt, in dit geval wit, groen, rood, geel en zwart. Essentieel is de Franse vinaigrette op basis van goede olijfolie, pittige Dijon-mosterd en vooral citroensap want, zo verklaarde omaatje, ‘ça digère mieux’; een krachtig argument dat in de familie Zijp nog steeds regelmatig als verklaring voor de meest uiteenlopende zaken wordt gebezigd.
Zakmes mee
Tijdens het proefkoken stuitte ik nog wel op een probleempje: het Franse blik tonijn was dan wel reuze verantwoord albacore, maar die handige rits-rats-sluiting sprong al los voordat ik er aan trok. Wat nu? Leermoment: ook al heeft een echte kampeerder altijd een blikopener en kurkentrekker mee, een Zwitsers zakmes is nog beter, voor al die zaken waar geen enkel ander gerei doorheen komt. Dan moet je alleen niet, zoals ik eens deed, dat zakmes bij een vliegvakantie in je handbagage stoppen, dan wordt hij op Schiphol ingepikt. Enfin, de ware kampeerder gaat natuurlijk überhaupt niet vliegen.
Recept Omaatjes rijst
Nodig voor 4 personen:
250 g rijst
150 g haricots verts
1 grote rode paprika
1 klein blikje (crispy) maïs
2 blikjes (albacore) tonijn
100 g lekkere zwarte olijven, ontpit
4 eetl goede olijfolie
2 eetl vers citroensap
2 theel Dijon-mosterd
zout & peper uit de molen
Breng water aan de kook voor de rijst. Voeg zout en rijst toe. Kook 4 minuten. Snij intussen de haricots verts in kleine stukjes van 1 cm. Voeg toe. Laat rijst en boontjes samen nog eens 4 minuten koken, giet dan af en laat met deksel op de pan van het vuur af nog even 5 à 10 minuten staan om verder te garen. Doe intussen olijfolie, citroensap, mosterd, zout en peper in een grote kom en klop met een vork tot een lobbig sausje. Hier mag alvast de uitgelekte tonijn doorheen, de dito maïs, de in miniblokjes gesneden paprika (denk: formaat maïskorrel maar dan vierkant) en de ringetjes olijven doorheen geschept worden. Als de rijst klaar is, mag hij ook erdoor. Proef op zout en peper, maar dat zal meestal niet nodig zijn. Een extra kneepje citroensap pept de boel ook fijn op. Niet smeuïg genoeg? Nog wat olijfolie erdoor. Lekker met een koude Franse rosé erbij (gris de gris), tipt Joep.
TIPS
• Omaatje spoelde de rijst eerst koud af, maar ik vind dat ten koste gaan van de smaak. Daarentegen werkt het juist smaakverhogend als je de nog warme rijst meteen mengt met de dressing en ingrediënten. Je kunt hem daarna lauwwarm eten of verder af laten koelen.
• Variatie: bliksardientjes in plaats van tonijn, (diepvries)doperwtjes in plaats van haricots verts, wat rijpe tomaten in stukjes erbij. Ach eigenlijk kan er van alles in wat u tegenkomt.
Dit is deel vier van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili) en 3 (couscous).
In de volgende aflevering niet één maar twee kampeerrecepten: vispannetje en tortilla.