De vakantie staat voor de deur, we doen het deze aflevering eens lekker makkelijk. Of nu ja, het is wel een heikel onderwerp hoor, kruidenboter. Niet vanwege de Boter Is Toch Heel Erg Slecht Voor Ons-kwestie, over die helaas zeer succesvolle indoctrinatie van de industrie heb ik het hier al eens gehad. Nee, ik wil een veel ernstiger punt aansnijden, namelijk dat kruidenboter vaak doodleuk kruidenmargarine blijkt.
Uit een pakje: Duyvis Mix voor kruidenboter knoflook
Inhoud: Plantaardige olie, aroma’s [peper, ui, tijm, peterselie, citroen (bevat soja, tarwe, selderij), smaakversterker (natriumglutamaat)], rijstzetmeel, glucosestroop, zout, knoflookpoeder 6,0%, kervel, melkeiwit, mosterdzaad, zwarte peper 0,6%, zuurteregelaar (citroenzuur).
Zelf toevoegen: boter.
In menig eeterij in den lande komt het nog altijd gastvrij meteen op tafel, brood met nepkruidenboter. Lekker zalvig dus prima smeerbaar, maar een belediging voor de lekkerbek. Want ach, wat kan échte kruidenboter een gastronomische verrukking zijn. En dan bedoel ik uiteraard boter met verse toevoegingen, geen zakje met smaakversterkerspul. Elke barbecue knapt er van op. Net als pakketjes van vis of groente. Om nog maar te zwijgen van gepofte aardappels, gegrilde groene asperges en geroosterde maïskolven.
Toevallig was ik laatst op wijnreis in Duitsland, in het idyllische dorpje Zellertal waar de familie Janson Bernhard biologisch-dynamische wijnen maakt. Die serveren ze ter plekke in combinatie met heerlijk eten vol ingrediënten uit eigen, bijzonder weelderige tuin. Sierraad op tafel was de schaal met kleurrijke plakjes kruidenboter (op de foto rechtsboven in beeld, intussen al half verslonden). Of nu ja, eigenlijk was het bloemenboter. Hoe zoiets simpels zo verrukkelijk kan zijn, zowel in aanblik als in smaak. Daarom roep ik het ganse land op om deze zomer te pas en te onpas te genieten van zelfgemaakte kruidenboter.
Heus, makkelijk zat. En u zult zien: wie eenmaal aan het boterklutsen slaat, krijgt vanzelf inspiratie en weet niet meer van ophouden.
Zelf maken?
Klassieke kruidenboter:
150 g echte boter
3 eetl versgehakte peterselie
2 knoflooktenen, uit de knijper
peper en zout uit de molen
Bloemenboter:
150 g echte boter
1 handje eetbare bloemen, in stukjes
½ eetl vers citroensap
½ tl fleur de sel of ander knisperzout
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Prak met een vork alle ingrediënten door elkaar. Maak met behulp van een stuk plastic- of aluminiumfolie een toffeerolletje en leg tot gebruik in de koelkast. Of bij haast in de vriezer. Snij op het laatste moment in plakjes. Prima houdbaar in de vriezer.
Tips:
- Allerlei kruiden en bloemen zijn te gebruiken, mits onbespoten, dus niet van de bloemist. Denk aan viooltjes, goudsbloemen, oostindische kers, bieslookbloemetjes en alles wat maar te gebruiken valt voor kruidenthee. Pas wel een beetje op met intense smaken als roos en lavendel. En vergeet niet dat sommige bloemen ronduit giftig zijn; met vingerhoedskruid, monnikskap en lelietjes van dalen kun je je familie om zeep helpen.
- Het is lekker om in plaats van gewoon zout wat grover zout te gebruiken, dat knispert zo fijn in de mond. Fleur de sel bijvoorbeeld. Of anders grofgemalen zeezout uit de molen.
- Denk ook eens aan sinaasappelrasp, limoenrasp, fijngeprakte ansjovis, in rode wijn ingekookte sjalotjes.P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .