De Wasserbombe is heus passé, ons land heeft volop lekkere tomaten. Alleen is het voor de consumenten lastig om ze te vinden, want supermarkten willen liefst niet te veel soorten, en het moet vooral allemaal zo goedkoop mogelijk. NieuwVers is een initiatief van Urgenda en Foodlog om kwekers met hun versproducten onder de aandacht te brengen in de vorm van een hele serie verkiezingen. Onder andere appels en brood, paprika’s en kaas passeerden al de revue, dit keer was de tomaat aan de beurt. Ik had de eer om in de smaakjury te zitten, tezamen met collega Felix Wilbrink van De Telegraaf, en de beste groenteboer van Nederland, Wim Landwaart, die in zijn groentewinkel in Maartensdijk maar liefst 45 soorten tomaten verkoopt. Vaut le voyage, lijkt me zo. Een technische vakjury had eerst de 23 inzendingen al beoordeeld op diverse duurzaamheidscriteria, daarna hoefden wij ‘slechts’ uit de overgebleven 9 finalisten de lekkerste te kiezen.
Blik vanaf de jurytafel op het publiek, voor het overgrote deel bestaande uit tuinders, dat overigens zelf vervolgens ook aan het proeven sloeg voor de publieksprijs.
Dat proeven bleek niet eenvoudig, want tomaten onderling vergelijken is net als de spreekwoordelijke appels en peren. Er zat uiteraard geen enkele vieze tomaat tussen. Maar het ging nadrukkelijk om de lekkerste rauw te eten tomaat, dus niet voor in de soep, en bovendien gold de klemmende instructie: als je nou écht moest kiezen, welke zou je dan mee willen nemen naar een onbewoond eiland.
Rap begon de blinde proeverij, waarbij meteen al het eerste probleem opdoemde: er waren zeven kleinere tomaten ingestuurd, en twee grote. Die twee grote vielen bij het lekker-rauw-eten-criterium al snel weg tegen de snackbroertjes. Bovendien was er eentje volgens mij niet helemaal rijp. Dat was trouwens ook een discussiepunt: moet je een tomatenproeverij houden in mei, terwijl het echte tomatenseizoen in de nazomer is? Maar tomaten uit Nederland komen nu eenmaal uit de kas, en dit is een prima tijd, vonden de kwekers zelf.
Het werd uiteraard een geanimeerde discussie, maar uiteindelijk werd de jury het unaniem eens en kon de uitslag bekend worden gemaakt.
3) De Kierano – geen snacktomaatje maar een medium-formaat met lekker tomaataroma, geschikt voor alle mogelijke toepassingen, van salades en soepen tot chutneys en vergeet ook roosteren in de oven niet, dus prima om altijd een kilootje van in huis hebben. Op bovenstaande foto zie je ‘m trouwens op de voorgrond schitteren.
2) De Sweetelle – een onorthodoxe tomaat die er onmiddellijk uitsprong door zijn, tja, on-tomatigheid. Stevig, tikje kruidig, vrij zuur en daarmee vast geen allemansvriend, maar wel uniek en bijzonder. Wij proefden de rode, die overigens onderdeel is van een vrolijk gekleurde mix die Wild Wonders heet.
1) De Honingtomaat – een knapperig smaakbommetje. Lekker om een heel trosje van weg te peuzelen, net als een doosje lambada-aardbeien. Zoet, maar niet alleen maar dat, want een fris zuurtje houdt de boel aantrekkelijk en bevordert de dooreetfactor. Très umami. Niet te koop in de supermarkt, wel bij de betere groenteboer. Tevens winnaar van de publieksprijs.
Meer info over de verkiezing inclusief alle informatie over de deelnemende tomaten, inclusief kwekers, teelwijze en verkrijgbaarheid voor de consument, kun je vinden op de website van NieuwVers.