“Een onvoltooid manuscript op je tafel hebben brengt een verschrikkelijke spanning met zich mee. Je drijft in een storm, zonder hulp. Je schrijft nog elke dag, verandert kleinigheden aan de tekst. Je moet doorgaan, je bent aan het watertrappen, je weet dat je je moet redden, en je weet ook dat je langzaam zwakker wordt. Niemand kan helpen, want niemand weet hoe. Je hand schrijft in water. Er blijft niets van over.” Nee, dit is geen tekst van mezelf, maar van Dan Sleigh uit het boek Stemmen uit zee, dat ik toevallig net aan het lezen ben tussen alle kookboekschrijfbedrijven door. Aan het woord is een zeventiende-eeuwse administrateur die de historie van Kaap de Goede Hoop probeert op te schrijven. En daar overigens hopeloos mee vastloopt.
Geprinte A4-tjes
Zoiets dreigt als je niet oppast ook met een kookboek snel te gebeuren. De hele bups uitprinten is weliswaar niet goed voor de bomen en het milieu, maar is wel onvermijdelijk omdat je op enig moment op het scherm werkelijk door diezelfde bomen het bos niet meer ziet.
Met een hele stapel uitgeprinte A4-tjes voor je neus zie je tenminste welke zinnen niet lopen. Waar zaken ontbreken. Waar je misschien juist nog wat overvloedige tekst moet schrappen. Ook nu ligt het gevaar op de loer dat je er nooit mee klaar komt. Want feitelijk is een boek nooit af. Het kan altijd beter, beknopter, scherper, treffender.
Deadline
Bij een kookboek heb je dan ook nog het punt dat je gaat twijfelen of je een bepaald gerecht niet tóch nog een keertje moet maken omdat je ineens een briljante culinaire ingeving hebt gekregen. Maar op enig moment moet je besluiten dat het genoeg is. Een duidelijke deadline van de uitgeverij wil in dat geval ook wel eens helpen. Je móet het gewoon inleveren, omdat je eigen redacteur staat te trappelen om aan de slag te gaan, en er bovendien een externe corrector is ingeboekt die aan de slag wil. Vooruit met de geit. Na een aller-, allerlaatste blik druk je dus maar op de verzendknop. Op hoop van zegen.
In de hierna volgende aflevering 6 van deze snelkookcursus gaan we het hebben over hoe je een fotoshoot voorbereidt. Want ook daar komt het een en ander bij kijken.
Terug naar aflevering 1 (schema), 2 (recepten), 3 (testen) en 4 (puzzelen).