We zitten nog altijd midden in het maakproces van het nieuwe kookboek Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes 2 waar ik de hele week al over schrijf. Het wordt het zo langzamerhand tijd om een plank te gaan maken. Vakjargon, nog uit de tijd dat ik tijdschriftenmaker was. Een concreet en helder overzicht van het hele boek, maar dan per dubbele pagina (‘spread’). Zo kun je mooi het ritme bepalen van een boek. Kijken of de hoofdstukken goed verdeeld zitten, waar de tussendoor gestrooide columns het beste uitkomen, of de grote recepten (met paginagrote foto) en kleine recepten (met alleen illustratie of kleine foto) mooi afgewisseld zitten.
En dan krijg je dus zoiets. Let ook op het even decoratieve als efficiënt-overzichtelijke kleurgebruik:
Zo ontdek je dan bijvoorbeeld ook dat je ineens 4 blanco spreads, oftewel 8 pagina’s over hebt. Wat blijkt? Ik dacht dat ik de schutbladen niet had meegerekend, maar dat bleek wel zo te zijn, dus dat betekende opnieuw kijken in de lijst met recepten-die-het-boek-helaas-niet-gaan-halen en ze er gelukzalig alsnog infietsen. Zo mogen nu tóch die onweerstaanbare loempiaatjes erin. De verrukkelijke wortel-kool-venkelsalade en dito quiche caprese worden bevorderd van een klein recept naar een eigen spread met grote foto. De Flammkuchen blijkt verdraaid ineens supertrendy, dus vooruit, die mag er ook weer in, mede op klemmend verzoek van mijn redacteur en als toegift doen we lekker de home made bounty’s. Zo kom ik precies uit op 100 recepten.
We zijn er nog niet hoor. In deel 5 gaan we het hebben over het afronden van het manuscript.
Terug naar aflevering 1 (schema), 2 (recepten) en 3 (testen).