Viscuisine? Tja, de viscuisine was eerlijk gezegd een beetje van mijn radar verdwenen. Tot ik laatst een mailtje kreeg van een lezeres die anderhalf jaar geleden de aanvraag voor het recept van zelfgemaakte viscuisine had ingediend, en die nog altijd met smart zat te wachten. De verlanglijst voor mijn antipakjesrubriek is weliswaar lang en groeit elke week verder aan, maar dit was een heus urgentiegeval. Met het schaamrood op de kaken spoedde ik mij naar de supermarkt.
Uit een pak: Iglo FishCuisine Bretagne peterselie & citroen
Alaska koolvis 52%, broodkruim, plantaardige olie, uien, plantaardig vet, magere kwark, rijstzetmeel, zout, kruiden, peterselie 0,75%, citroensap 0,5%, boter, specerijen, dextrose, knoflookpoeder
En weet u wat nou zo gek is? Het blijkt helemaal geen viscuisine te heten, maar Fish Cuisine. Zou dat altijd al de officiële naam geweest zijn en is dat ‘viskwiezien’ enkel in de volksmond ontstaan? Zoals captain Iglo ook van fabriekswege een internationale functienaam heeft terwijl niemand hem zo noemt? Bovendien, kijk eens aan, ze zitten niet stil daar aan het cuisine-firmament: er is nu ook een ‘Ocean Cuisine’. Ook met fish, maar dan gepaneerd. Die moet op zijn beurt wachten, eerst de bevroren-vis-met-laagje-smurrie-erop-voor-in-de-oven.
Alleen, welke? Er is een Italiano, een Florentine en een Hollandaise, maar de keuze viel op Bretagne. Waar denkt een mens aan bij Bretagne?
Aan oesters, crêpes en caramel au beurre salé. Niet direct aan peterselie en citroen, maar ach. Omdat het diepvriesvis is, moet het geheel van de kapitein 35 minuten in de oven. Die van mij met verse vis hoeft hooguit tien minuutjes en het mengsel voor erop is in vijf minuten gepiept. Tel uit je winst.
Zelf maken? Mijn recept voor viscuisine is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.