Heb ik het ooit al eens over nut en noodzaak van spatels gehad? Natuurlijk, allereerst de siliconenspatel. Schraapt moeiteloos de laatste restjes uit de pan, of het nu gaat om uitserveren of in diepvriesdoosjes deponeren. Onbegrijpelijk wat je met zo’n spatel nog uit een kookpot weet te wringen, heus, het scheelt een slok op een borrel.
Denk ook aan kommen met cakebeslag of gesmolten chocola die tot de laatste druppel benut dienen te worden (ons ben zuunig). Bijkomend voordeel: de kom kan daarna meteen schoon de kast in, hoeft niet (of nu ja, nauwelijks) nog te worden afgewassen. Hoewel dat ook geen punt is, want hij kan gewoon in de afwasmachine. Liefst van één stuk, dan kan er niks losraken en half kwijtraken. Bij voorkeur in de kleur rood, maar dat is persoonlijk. Ik zie ze nooit meer in kookwinkels, daar heerst nu de trend van houten-steel-met-siliconen-opzetstuk. Waarom weet ik ook niet. Het zal de vooruitgang wel weer wezen maar neem van mij aan: deze werkt het beste en gaat eeuwig mee (afkloppen…).
Echter, voor het roeren in hete pannen is siliconen minder geschikt. Misschien kan het materiaal officieel wel tegen hitte, maar ik durf het toch niet aan met een loeihete wok. Bovendien voelt het een beetje eng in de hand. Nee, in roerbakomstandigheden wil een mens een stevige spatel. Eentje die in alle hoeken van de pan komt. Eentje die lekker in de hand ligt. Eentje die je gewoon na gebruik in de afwasmachine kunt flikkeren en waar dan niet na afloop (zoals bij houten pollepels) nog van alles desalniettemin aan is blijven plakken.
Deze spatels van Epicurean zijn van geperst hout en bevallen uitstekend. Ook geschikt voor pannen met antiaanbaklaag, want ondanks dat ze er zo robuust uitzien, krassen ze niet. Te danken aan een natuurlijk harslaagje, dat als het goed is ook meteen de bacteriën buiten de deur houdt. Kan ook nooit kwaad. En om het helemaal mooi te maken: het is nog van verantwoord hout ook (lees: FSC gecertificeerd). Volgens de fabrikant ‘hittebestendig tot 176 ºC’. Wat ik dan altijd wel weer geinig vind. Want hoe weten ze dat en wat gebeurt er in vredesnaam bij 177 ºC? Enfin.
Ik weet alleen niet waarom die ene zwart is en de andere bruin. Volgens mij een designdingetje. In het gebruik maakt het niet uit. Verkrijgbaar bij kookwinkels voor rond een tientje.