Eerlijk zeggen: wie wist dat 2012 het Jaar van de Bij was? Ook ik kwam er pas heel laat achter. Maar eigenlijk moet tot nader order élk jaar het jaar van de bij zijn, want de nijvere beestjes hebben het moeilijk. En we hebben ze zo hard nodig, aangezien bijna 80% van alle landbouwgewassen afhankelijk schijnt te zijn van bestuiving. Heb ik in 2012 eigenlijk wel voldoende aandacht gegeven aan de bij? Ik vrees van niet. Dat ga ik in 2013 proberen goed te maken.
Nu ben ik wat de bij betreft vooral geïnteresseerd in de eetbare toepassing ervan. Niet van de arme bij zelf, uiteraard, maar van de honing. Imker Pim Lemmers (actief op de radio bij Vroege Vogels en Giel Beelen) stuurde me een potje van zijn Heemskerker bloemenhoning op, om mee te experimenteren. Een honingrecept dus, maar wat?
Ineens moest ik denken aan de Nederlandse vriendin in het buitenland die vroeg of ik ontbijtkoek met minder suiker voor haar wilde meenemen. Ik dacht dat ze honingkoek bedoelde, maar nee, ze bedoelde echt ontbijtkoek die zo heet, ‘met minder suiker’. ‘In deze koek is glucosestroop gedeeltelijk vervangen door een natuurlijk voedingsvezel,’ aldus de firma Peijnenburg. Tja, mij klinkt dat niet heel smakelijk in de oren.
Kant-en-klaar: Peijnenburg Honing Caramel Ontbijtkoek
Inhoud: Glucose-fructosestroop, roggebloem, water, suiker, honing 3%, plantaardige oliën en vetten, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), specerijen, kleurstof (caramel 0,1%) en aroma.
Dan liever honingkoek. Die hebben de koekenbakkers ook in het assortiment, maar daar zitten dan weer bonkjes karamel in. Al die fratsen, wat is er mis met simpel doch doeltreffend? Ik sloeg aan het bakken met de honing van imker Pim. Mijn pogingen leken helaas in de verste verte niet op ontbijtkoek, maar herdoopt tot kruidkoek bleek het succes eclatant!
Grappig genoeg blijkt een koek gemaakt met alleen honing taai, droog en zwaaropdemaagliggend te zijn. Het gaat om de juiste verhouding van honing én suiker. En het beslag vooral níet lang en luchtig mixen maar alleen even hupseflups door elkaar scheppen, hoe langer je mixt, hoe heavier de koek – ook zo’n malle ervaring. Enfin.
Zelf eens proberen? Mijn recept voor honingkruidkoek is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.