Een wat eigenaardige titel voor een kookboek: De dood in de pot. Zoals de auteurs in het voorwoord zelf al concluderen: ‘Niet echt verkoopstimulerend, maar het dekt wel de lading’. In dit boek worden recepten gecombineerd met informatie over micro-organismen, risicogroepen, bacteriën en bederf. Gelukkig is er een ondertitel: ’60 lekkere recepten onder de loep’. Ah, er valt ook nog wat te koken. Nog een geluk: al snel blijkt dat het met de vrees voor gortdroge informatie reuze meevalt. Handig, jazeker, maar ook geruststellend (‘Een mens moet zich niet op stang laten jagen door alles wat hem misschien kan overkomen’) en bij vlagen zowaar hilarisch.
Levensmiddelenbioloog
De bovenste helft van de pagina is steeds gereserveerd voor een recept van Florine Boucher, de onderste helft (in een licht ondergrondkleurtje) voor het schrikbarende maar onderhoudende commentaar van levensmiddelenmicrobioloog (fijn scrabblewoord) Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen. Gevaarlijke ingrediënten als schimmelkaas, paddenstoelen, kippenlevertjes en mosselen, maar ook volop ‘onschuldig’ spul, zoals dadels, rode kool en sambal.
Hot item
Bewaarbaarheid is kennelijk een hot item. Ik schreef vorige week al over een nieuw Kliekjeskookboek en ik heb er zelf al eens vragen van luisteraars over beantwoord op de radio. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: restjes snel afkoelen (Beumer: ‘Vooral het traject van 65°C tot 25°C is berucht. Dat moet zo snel mogelijk doorlopen worden’) en dan maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Poisoning
Hoe combineer je nuttig met onderhoudend? Neem de mosselen met tuinkruiden. ‘Algen onder de microscoop, je raakt niet uitgekeken: wat een vormenrijkdom. Veel leuker dan bacteriën: meer kleur en meer beweging’. Campylobacters zijn ook al een lust voor het oog: ‘Als dartelende zeemeeuwen vliegen ze door het beeld.’ Al snel wordt de sfeer echter grimmiger, met algenbloei, broeikaseffect, gifstoffen en toxinen. En we eindigen met allerhande soorten Shellfish Poisoning, zoals daar zijn Amnesic (ASP), Paralytic (PSP), Diarrhetic (DSP) danwel Neurotoxic (NSP). Volop diarree, misselijkheid, tintelingen danwel verdoofdheid. Maar er is hoop. ‘Voor zowel DSP als NSP treedt herstel op na 1-2 dagen’.
Rijkelt Beumer en Florine Boucher, De dood in de pot, uitgeverij Pereboom, € 18,50