Strategisch pal voor Antipakjesavond kwam het boek Van het huis uit. Het valt niet meer te ontkennen: doe-het-zelven in de keuken is een trend. Of je het nu zonder pakjes & zakjes, homemade, eigengemaakt, zelfgemaakt, huisgemaakt of van het huis noemt. Of zelfs ‘ambachtelijk koken’, zoals de ondertitel van dit uit het Frans vertaalde boek luidt.
Basisrecepten
En wow, wat een mooi boek is het. Zonder fratsen, maar met basisrecepten. Voor verschillende soorten brood, van volkoren tot en met brioche, en ook zo’n mooie korenaar. Yoghurt, verse kaas, mascarpone, ja zelfs tofu. Pasta, sauzen, kruidenboters, chutneys. Bouillons maar ook zelf inmaken en wecken, of het nu asperges zijn, tomaten of olijven. Rillettes, paté, tarama, huisgerookte zalm, mens nog aan toe wat krijgt een mens van dit boek enorme zin om aan de slag te gaan.
Instructietekening
Niks geen fancy gedoe, geen ellenlange ingrediëntenlijstjes, nee, terug naar de basis, maar dan toch zo uitgebeeld dat het er nergens oubollig of rustiek-ambachtelijk uitziet. Integendeel. Elke pagina is voorzien van een prachtige foto, en elk hoofdstuk wordt ingeleid met een grappige ouderwetse instructietekening. Er waren maar liefst vier auteurs voor nodig, maar dan heb je ook wat. En volgens het colofon hebben er ook nog eens vijf andere auteurs meegewerkt, waaronder bekende namen zoals Rachel Khoo, Keda Black en Laura Zavan.
Vertaling
Alleen blijkt ook hier weer dat kookboeken vertalen soms toch ook wat bewerken behoeft. Wat is nou ‘grijze peper’? Inderdaad, dat is de letterlijke vertaling van ‘poivre grise’, wat gewoon gemalen zwarte peper betekent. Of neem nou ‘vierkruidenpoeder’ (‘quatre épices’). In Frankrijk heel gangbaar, maar hier onbekend. Leg dan even uit wat die vier specerijen zijn (peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember of soms kaneel), of wat je ervoor in de plaats kunt gebruiken. Zo kun je hier in onze supermarkt wel makkelijk Chinees vijfkruidenpoeder vinden, waar dan als extraatje weliswaar anijs bijzit, maar wat ik me best goed kan voorstellen bij de confit de canard.
Confit
Jam, marmelade, koekjes (ohhh, palets bretons!), muesli, geconfijte vruchten, ijs, kruidenzout, kruidenolie, kruidenazijn. Sorry jongens, ik ben de komende weken onder de pannen, want dit is zo’n boek waar je letterlijk elk recept uit wilt gaan maken.
Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quevremont en Cathy Ytak, Van Het Huis, uitgeverij Becht, ISBN 9789023013617, € 22,95
Hebben?
Onder abonnees van mijn Koken met Karin e-mailnieuwsbrief mag ik 3 exemplaren verloten. In de decembernieuwsbrief staat wat je moet doen. Nog geen abonnee? Meld je per mail aan via info@kokenmetkarin.nl (ACTIE INTUSSEN BEËINDIGD)