Brutalen hebben de halve wereld.
Voorbeeld?
Een pakjesmerk dat zichzelf doodleuk ‘Home Made’ noemt. Slim bedacht, maar daar trapt de doorgewinterde antipakjesaanhanger natuurlijk niet in. Poeder dat je aanlengt met water en dan in de oven schuift, dat noemen wij geen zelfgebakken koekjes. Ook geen cookies.
Uit een pakje: Home Made American Cookies
Inhoud: Tarwebloem, suiker, olie (plantaardig), glucosestroop, rijsmiddel: E500-E450, melkeiwit, heeleipoeder, zout, dextrose, aroma.
Chocoladedruppels: Suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (E322), aroma.
Big
American cookies zijn eigenlijk een heel klein beetje Hollands glorie. Het woord is immers een verbastering van ons eigen ‘koekje’. Maar daarna houden de overeenkomsten al heel snel op. Wel eens een Hollands boterbiesje naast een cookie gelegd? Neem alleen al het formaat, een beetje cookie is al snel een maaltijd op zich. Tja, alles in Amerika is zoals bekend een tikkie groter dan hier. ‘Less is more’ gaat hier niet op, want hoe meer chocola, noten en gedroogd fruit erin, hoe beter, zo lijkt het.
Chewy
Maar hoe maak je ze nou zelf? Gewoon, de basic uitvoering met alleen chocola? Heel belangrijk is dat ze een beetje ‘chewy’ zijn, juist niet al te knapperig. Amerikanen gaan in de weer met baking soda en vanille-extract, maar dat vinden wij gedoe. Na enig experimenteren met verschillende verhoudingen en suikersoorten toog ik met een tas vol cookies naar Trouw. De redacteuren aldaar vonden deze variant unaniem de lekkerste.
Recept
Zelf eens proberen? Mijn recept voor chocolate chip cookies is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.