Ik heb al eens eerder geschreven over de venkelworst van mijn favoriete slager, maar een compleet artikel was er nog niet van gekomen. Nu wel. Soms moet je geheimpjes voor jezelf bewaren, maar soms verdienen ze het toch om te delen met de rest van de wereld. Theo Bon runt met zijn twee zoons een slagerij in de Amsterdamse Eerste Constantijn Huygensstraat, waar ik altijd mijn vlees bestel voor mijn kookworkshops. Hun huisspecialiteit is de venkelworst. Een licht pittig, kruidig worstje met frisse venkelzaadjes erin. Echt onvolprezen lekker! Ik probeer zoon Wesley natuurlijk het recept te ontfutselen, maar dat gaat niet zo makkelijk.
Door de molen
Wel wil hij prijsgeven dat de worst bestaat uit half rund-, half varkensvlees, ‘uiteraard van goede kwaliteit’ plus gekneusde peperkorrels en venkelzaad. Maar dat venkelzaad gaat pas helemaal op het laatst erdoor, dus niet door de molen, zodat de zaadjes heel blijven.
Restaurants
Ze verkopen de worst in hun winkel, maar leveren ook aan verschillende Italiaanse restaurants, zoals Lo Stivale d’oro in Amsterdam en Il Porto in Hilversum. Restaurant l’Angoletto in Amsterdam heeft een speciale versie volgens nóg geheimer recept. Met uitzondering van de zomer, wanneer het wat rustiger is, maken ze om de tien dagen een nieuwe voorraad.
Johannes van Dam
De laatste keer dat Johannes van Dam bij Lo Stivalo d’oro ging eten, bekroonde hij het restaurant met een achtenhalf, maar de venkelworst specifiek met een negen. Sindsdien prijkt in de toonbank van de slagerij een trots bordje bij de venkelworsten: ‘Door Johannes van Dam bekroond met een negen’. Puur geluk voor slechts € 1,54 per stuk.