Een pakketje in de bus, altijd leuk. Bij het opschrift ‘Toppers!’ vreesde ik aanvankelijk voor een culinair uitstapje van die verschrikkelijke Geer & Goor, maar nee, die hadden er niks mee te maken. Silvo stuurde een doos boordevol zakjes met hun nieuwste vinding, ‘negen verrassende, grove toppings met bite die ja pas ná het bereiden toevoegt’. Rubs zijn in, zelfs de supermarkten liggen er vol mee. Jamie Oliver heeft ze, Fair Trade heeft ze, zelfs Epifine heeft ze. En nu Silvo (kruiden- en specerijenspecialist sinds 1833!) dus ook. Ik was al bij voorbaat diep onder de indruk van de noeste arbeid van de copywriter. ‘Revolutionair kookconcept’, ‘hét culi-fast statement van het jaar’, ‘strooidelicatessen’, ‘delicate smaken’, ‘avontuurlijke combinaties die garant staan voor een bijzondere smaakbeleving’. Het water loopt je toch in de mond? Zelfs een heuse chefkok, Christer Elfving van het intrigerende boek Wappaz, was eraan te pas gekomen. Fluks de keuken in natuurlijk om het te proberen.
Vrolijk gespikkeld
De zakjes met vrolijk gespikkelde inhoud zijn er in negen varianten en bevatten van alles en nog wat. Zo zit ‘Knoflook & bosvruchten’ ook nog vol met pepers, rozemarijn, zeewier, rode ui en zuiver Grieks zeezout. Speciaal voor over de (zonder zout of peper) gebakken biefstuk. Jammer dat het effect vooral zout is. En vooruit, ook wel pittig, vanwege die pepers. Dan maar de ‘Lenteui & geroosterde knoflook’, voor over de aardappels. Met bovendien sjalotjes, zeewier, bieslook en weer dat zuiver Grieks zeezout. Het ruikt naar uienpoeder en de smaak is wederom vooral zout. Pfff.
Smaakversterker
Maar we hebben ook nog de ‘Feta kaas & zwarte olijf’, voor over de sla. Volgens de verpakking hoeven we alleen nog olijfolie toe te voegen, maar dan mis ik toch een zuurtje in de vorm van azijn. Overheersende indruk: zout! Zout is weliswaar een plezierige smaakversterker, maar in te grote hoeveelheden drukt het de rest weg. In dit geval niet alleen de feta kaas & zwarte olijf, maar ook de meeliftende knoflook, peterselie, zeewier, oregano, courgette en munt. Volgens mij geef je met 3 verse olijven en 3 blokjes feta je salade een stevigere oppepper.
Peperduur onzinproduct
Gedesillusioneerd doe ik nog een laatste poging (je bent een vakvrouw of niet) met de ‘Cranberry & mosterdzaad’ over de kip. En zowaar, die is niet onaardig. De zoete rode gedroogde besjes zijn niet alleen duidelijk zichtbaar, maar ook te proeven waarmee de saaie (want volgens de instructies kaal gebakken) kipfilet wat opfleurt. Maar de dappere tafelgenoot heeft het intussen opgegeven en bromt ‘peperduur onzinproduct’. De zakjes kosten 1,49 euro. Dat is dus slechts voor één keer gebruik voor 4 personen. Inderdaad vrij fors voor gespikkeld zout. In de bijbehorende persmap staat te lezen hoe Christer Efving met slechts nog een paar euro op zak ooit zijn entree maakte in de professionele keuken. Die zou hij vast niet aan zo’n zakje hebben besteed.