Strategisch rond lunchtijd werd er laatst een koeltasje bezorgd met een zak broodjes, een flesje verse jus d’orange en drie saladebakjes ‘oet’ Twente. Nieuw, nieuw, nieuw, want zonder mayonaise maar met extra groenten om dat gemis op te vangen. Omdat zulks lekkerder is? Nee natuurlijk. Omdat het minder calorieën bevat. En u weet: iedereen is te dik dus we moeten met z’n allen ten strijde tegen die vermaledijde calorieën. Gelukkig zijn voedselproducenten er altijd als de kippen bij om de mensheid een dienst te bewijzen want gewoon een gevarieerd eetpatroon propageren, daar valt geen geld mee te verdienen.
Bij de ‘tonijn oet Twente’ krijg ik acuut de slappe lach (sinds wanneer ligt Twente aan zee?), de eiersalade smaakt ronduit onaangenaam rul en verdwijnt linea recta in de vuilnisbak maar de kip-kerriesalade is verrassend fris dankzij stukjes appel. Alleen sta ik er wel van te kijken hoeveel kunstgrepen er blijkens de verpakking nodig zijn voor 18% minder calorieën. Leest u even mee?
Johma Kip-kerriesalade zonder mayonaise:
Vulling 55% (gekookt kippenvlees 32% [kippenvlees, water, zout], appel, knolselderij, ananas, augurk), groentesaus 27% (peulvruchten, raapolie, water, natuurazijn, scharreleigeel, zuurteregelaar: natriumacetaat/natriumlactaat, voedingszuur: melkzuur, zout, conserveermiddelen: kaliumsorbaat/E211, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/xanthaangom, specerijen, gistextract, natuurlijk aroma), kruiding 18% (water, suiker, raapolie, gemodificeerd zetmeel, natuurazijn, aroma, paneermeel, zout, specerijen, tomatenpuree, natuurlijk aroma, gistpoeder, zuurteregelaar: natriumlactaat, voedingszuren: citroenzuur/melkzuur, conserveermiddelen: kaliumsorbaat/E211, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/xanthaangom, smaakversterkers: mononatriumglutamaat/natriumguanylaat/E631, glucose-fructosestroop, gemberextract, kippenvet, kleurstof: luteïne, antioxidant: ascorbinezuur, zetmeel, kippenvleespoeder, maltodextrine, koriander).
Terwijl, kipsalade maken is heus geen hogere wetenschap. Ik maak het altijd de dag nadat we een hele, geroosterde kip hebben gegeten. Zelfs van een kale kip valt nog een hoop te plukken voor een vorstelijke boterhamsalade.
Zelf maken? Mijn recept voor kipkerriesalade is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.