Een boek dat tot ‘Beste chocoladeboek van de wereld’ is bekroond, dat maakt natuurlijk nieuwsgierig.
Green & Black’s is een Engels chocolademerk, in Nederland te koop in natuurvoedingswinkels, dat zestien jaar geleden werd opgericht uit idealistische motieven. Lekkere, fair trade biologische chocola gemaakt van cacao geteeld zonder chemicaliën of kunstmest door kleine cacaoboeren die er een eerlijke prijs voor krijgen. Dat was in 1991 nog alleszins wereldnieuws. Green & Black’s Chocoladerecepten moest het ultieme chocoladereceptenboek worden.Met recepten die door de jaren heen zijn toegestuurd door fans van het chocolademerk danwel losgepeuterd bij chefs. Dit alles opgetekend door de Zuidafrikaanse Caroline Jeremy, die volgens de achterflap eerst voor een soepfirma werkte en twee soepkookboeken schreef, maar ‘Koken met chocola bleek veel uitdagender dan het koken van soep’. Dat haalt je de koekoek.
Dambordcake
Het is een opvallend groot boek, met zowel mat als glanzend zwarte kaft en gek genoeg een blauw accent, geen groen. Zelfs op de vroege ochtend is dit een boek om bij weg te kwijlen. Oogstrelende foto’s zoals die van de dambordcake (krijg ik dat thuis ooit zo mooi?). De gerechten zijn enorm close-up gefotografeerd waardoor een bescheiden mango-sinaasappelsoufleetje ineens een compleet flatgebouw wordt. Tussen de recepten door ook weer extreme close-ups, verdeeld over twee pagina’s, van het productieproces van cacao. Van cacoapeulen via nijvere plukkers tot een regenwoud-panorama.
De kom uitlikken
De ondertitel luidt dan ook ‘Van cacaoboon tot muffins, mousses en moles’. Waarbij ook in het boek gemakshalve vanuit wordt gegaan dat iedereen kennelijk weet wat mole is. De indeling is (zoals in veel kookboeken) ook hier weer ondoorgrondelijk. Hoofdstukken dragen titels als ‘Tijd om te schitteren’, ‘De kom uitlikken’, ‘Zondig’ of ‘Zorg voor verrassingen’. Als de recepten waren omgehusseld, had niemand het gemerkt.
Zoet en hartig
Veel zoet en een beetje hartig, zoals Toscaanse zoetzure gestoofde haas en Zweedse lamsstoofpot met chocola en koffie. Qua moeilijkheidsgraad zeer gevarieerd, van eenvoudig tot complex, waarbij ook het verantwoord tempereren van chocolade aan de orde komt. Verrassingen genoeg: gefrituurde ijsballen met chocolade-notenijs, chocolade-courgettebrood en chocolademousse met citroengras.
En tussen de bedrijven wordt er natuurlijk schaamteloos reclame gemaakt voor het paradepaardje van de firma, de Maya Gold chocolade, waar ik – zo werkt het dan ook wel weer – zo langzamerhand razend nieuwsgierig naar ben geworden.
Caroline Jeremy, Green & Black’s Chocoladerecepten, uitgeverij Fontaine, was € 22,50, nu afgeprijsd naar € 6,90