Je hebt potjes met gedroogde tomaten, en potjes met pomodori al forno. Dat zijn ook gedroogde tomaten, maar dan niet in de zon, maar in de oven. En dan gaat het een stuk sneller, terwijl toch de smaak heel geconcentreerd wordt. Zoals ik gisteren al schreef, kreeg ik een rondleiding in de potjesfabriek van Saclà. Hun potjes ‘pomodori al forno’ (3 varianten: met kappertjes, olijven of pepertjes) blijkt in Nederland antipastiproduct van het jaar te zijn geworden, maar de Nederlander weet nog niet zo goed wat ‘ie ermee moet. Nou, focaccia maken bijvoorbeeld. De huiskok van Saclà doet het even voor.
Nodig voor 2 ronde broden, genoeg voor een weeshuis visite:
1 potje pomodori al forno (of andere sappige gedroogde tomaatjes)
500 g bloem
65 ml olijfolie
85 ml melk
150 ml warm water (35 °C)
15 g verse gist
olijfolie
snuf fijn zout + grof zeezout
Meng bloem en fijn zout in een grote kom. Brokkel de gist boven het warme water in een andere kom. Meng intussen met de staafmixer olijfolie en melk tot een geheel. Giet eerst dit op de bloem, dan het gistwater. Meng met de hand tot een geheel, kneed dan op het aanrecht even goed door. Dat hoeft niet overdreven lang. Maak er een bol van en laat anderhalf uur rijzen op een warme plek. Dan heb je dus dit:
Verdeel het gerezen deeg daarna in 4 stukken.
Duw twee stukken met je vingers uit in een vorm van circa Ø 22 cm. Italianen zijn dol op wegwerpaluminium, maar een gewone springvorm kan ook. Tip: maak je vingers nat met wat olijfolie, dan plakt het minder. Laat de tomaten uit een pot uitlekken en hak grof. Verdeel over de 2 bodems.
Maak van de overige 2 stukken deeg deksels. Het handigst is om zo’n zelfde springvorm te gebruiken om het deeg in uit te duwen, dan heb je meteen de goede maat te pakken. Leg die op de tomaten en duw met je vingers aan zodat je meteen gezellige kuiltjes hebt. Voor het rustieke effect, maar ook zodat de olijfolie daar in blijft staan. Besprenkel de boel met olijfolie en grof zeezout. Dan zien ze er als het goed is zo uit (en hier dus 2 van hè?):
Laat opnieuw 15 minuten even rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 120 °C. Zet de broden er 5 minuten in, verhoog dan de temperatuur naar 160 °C en geef ze nog eens 15 minuten. Waarom? De lage temperatuur in het begin helpt bij het rijzen, bij een hete temperatuur vormt zich meteen een korst en dan rijst het brood minder goed.
Snij in stukken en serveer.
Mijn tip: schenk er liefst nog wat olijfolie over, dat eet kliederig, maar verhoogt het smaakgenot zo mogelijk nog meer.
Nog een tip: Italianen zijn heel erg van de ‘less is more’, maar van mij mag je best nog wat extra’s toevoegen aan de tomaten. Wat olijven, wat kappertjes, knoflook, wat tijm, rozemarijn, peterselie of basilicum. Leef je uit!