Zullen we nog even een risottootje doen? Ik ga lekker nog even door met mijn risottoserie, welja. Heb je wel eens last van loslopende restjes? Dan heb ik een supermakkelijke oplossing: in de risotto ermee. De voedselhamsteraar (zoals ik) dreigt soms te vergeten om de voorraad ook daadwerkelijk weer op te eten, dus om de zoveel tijd stop ik met boodschappen doen en eet ik alleen nog op wat er in koelkast, vriezer en voorraadkast voorradig is. Zo ontstond deze restjesrisotto met doperwten uit de vriezer, basilicum van een zieltogend plantje, een oud stompje gember, wat vergeten lenteuitjes uit de koelkast en twee, elk bijna lege pakken risottorijst uit de voorraadkast. Oja, en met lamskoteletjes, ook uit de vriezer. Nee, ik weet ook niet wat die daar deden.
Maak risotto volgens de ovenmethode, of gewoon via de roermethode in een pan, wat je zelf wilt. Handvol doperwten alvast uit de vriezer halen. Sjalot, knoflook en verse gember fruiten in boter in een pan die ook in de oven kan. Risottorijst even meebakken. Scheut Noilly Prat erbij (witte wijn mag ook), bruis, bruis. Dan loeihete bouillon erbij (verhouding: 100 g risottorijst = 300 ml bouillon, voor de zekerheid een beetje extra) en de hele pan in de voorverwarmde oven op 175 °C. Na 20 minuten doperwten en ringetjes lenteui er goed doorroeren en nog 5 minuten in de oven terugzetten. Intussen met de staafmixer even wat pesto maken van basilicumblaadjes en (in mijn geval) wat pistachenootjes, een brokje parmezaan, zout, peper en een klontje boter. Pan uit de oven, dit erdoor roeren, 1 minuutje met deksel erop laten staan. Oja, en terwijl de risotto in de oven staat niet vergeten om even die lamskoteletjes te bakken, simpelweg in een koekenpan, peper en zout, laten rusten in alufolie tot de rijst klaar is.
P.S. Dat doen Italianen nou nooit hè, vlees of vis serveren bovenop hun risotto. Net zomin als risotto bereiden in de oven. Maar puh, we doen lekker waar we zin in hebben!
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit was deel 7 in de serie over risotto. Terug naar aflevering 1 (inleiding) en 2 (recept risotto met saffraan), 3 (de rijstfabriek) 4 (suppli), 5 (ovenrisotto met asperges) en 6 (bij de risottoboer). Morgen gaan we naar de rijstbeurs.