Frikandellen zelf maken? Ik zou nou nooit op het idee komen, maar Dineke van den Dikkenberg wel. Sterker nog via haar website kook-zonder-e.nl werd haar vaak om een recept gevraagd, want winkelfrikandellen (en naar ik aanneem ook snackbarfrikandellen) bevatten e-nummers, en daar is ze niet van. Helemaal niet zelfs. Ze schreef intussen nameijk al twee e-nummervrije kookboekjes. Dit recept komt uit haar tweede, Verder koken zonder e-nummers, waar ik gisteren over schreef.
Speciaal voor alle verantwoorde frikandelleneters hierbij haar recept.
Nodig voor 10 stuks:
500 g gemengd gehakt
250 g kipfilet
2 eieren
1 knoflookteentje
2 grote uien
1 eetl kipkruiden
3 eetl crème fraîche
olie om te frituren
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Mix alles minimaal 5 minuten tot een goed gemengde massa. Leg dit minstens 15 minuten in de diepvries. Breng ondertussen een grote pan met 3 liter water aan de kook. Vorm de vleesmassa tot 10 frikandellen (‘Dit is lastig’, waarschuwt de auteur erbij).
Doe ze in de pan met kokend water en laat 10 minuten koken. Laat ze afkoelen. Mijn tip: even goed afdrogen met keukenpapier, anders gaat het spetteren bij het vervolgens frituren. Want dat moet natuurlijk ook nog: 4 minuten op 180 °C. Je kunt ze ook na het koken invriezen en bevroren en al frituren, reken dan op een minuutje extra baktijd.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boekje Verder koken zonder e-nummers, lees hier mijn recensie.