Vooruit, ik doe mijn best en blijf nog even in oranje sferen met een knaloranje schnitzel. Zigeunerschnitsel van Appie. ‘Mager varkensvleesproduct’ beveelt de verpakking aan. Varkensvlees, daar hebben wij een haat-liefdeverhouding mee. Varkensvlees is vet en ongezond en je krijgt er pukkels van, maar ja, het is wel lekker goedkoop, dus de supermarkt ligt vol met slavinken, nasi-bamivlees, karbonaadjes, half-om-halfgehakt en niet te vergeten schnitzels. Gezellig, vlees in een jasje!
Uit een bakje: AH Zigeunerschnitzel:
65% varkensvlees, water, paneermeel, doorhaalmiddel (water, zetmeel (maïs-, tarwe), tarwebloem, zout, melkeiwit, emulgator (guarpitmeel)), zetmeel (aardappel-, tarwe-), vezel (cellulose-, bamboe-, erwt-), ui, paprika, specerijen, maltodextrine, peterselie, zout, kleurstof (paprika-extract), zuurteregelaar (E500), antioxidant (E331), glucosestroop.
Dat onder dat jasje meestal niet de beste kwaliteit vlees onder verstopt zit, lijkt niet te deren. Zigeunerschnitzel is overigens een fantasienaam, maar meestal betekent dat ‘iets met paprika’. Niet te verwarren met de Wiener Schnitzel, die zoals u weet gemaakt hoort te zijn van kalfsvlees en met z’n formaat stoeptegel nauwelijks op een bord past.
Zullen we eens zelf een schnitzel in een knapperig jasje maken? Hoewel er dan in tegenstelling tot die uit de supermarkt geen bamboe- of erwtenvezel aan te pas komt, en ook geen doorhaalmiddel of maltodextrine. Het is niet anders.
Helaas pindakaas
Dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.