De winter was koud, de lente heeft dit jaar niet plaatsgevonden, we richten ons nu gewoon op de zomer. Recessie of niet, alle terrassen zijn bezet met naar zon en lucht hunkerende stadse bleekneusjes. Bij mij om de hoek is een gloednieuwe ijswinkel verschenen op de plek van een exclusieve keukenboer die de aanhoudende crisis kennelijk niet heeft weten te overleven. Dat geeft meteen de kriebels om zelf ijs te gaan maken.
Kant-en-klaar: Hertog Slagroomijs light
Inhoud: Geconcentreerde magere melk, slagroom (15,6%), polydextrose, oligofructose, glucosestroop, fructose, glycerol, inuline, emulgator (mono- en diglyceriden), stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, carrageen), aroma’s, zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam K).
Weinig dingen geven namelijk zoveel voldoening als zelfgemaakt ijs. Zeker als je eenmaal een ijsmachine hebt, en dat zijn handzame gevalletjes die niet al te begrotelijk zijn, beslist de aanschaf waard. Er is steevast een koelonderdeel dat een etmaal tevoren in de vriezer moet, maar mijn tip is om die er gewoon standaard in te bewaren. Dan is ‘ie paraat als de zelfmaakijskoorts toeslaat.
Waar te beginnen? Bij de basissmaak, vanille. Echte vanille uiteraard. En room, want voor light moet u niet bij mij wezen. Immers, minder vet en minder suiker betekenen steevast ook minder lekker. Tenzij u dol bent op polydextrose, glycerol en aspartaam? Mijn dieetadvies: liever het echte spul en dan níet de hele bak leegeten. Lastig, als het zo heerlijk is. Ook daarvoor heb ik een oplossing: mensen uitnodigen om te helpen oppeuzelen. Is nog gezellig ook.
Zelf maken? Mijn recept voor vanilleijs is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.