’35x cranberry, 38x framboos’ staat op het vrolijke etiket van de fruitsmoothie. Achterop heet het dan ineens andersom een ‘smoothie framboos-cranberry’ en volgens de kleine lettertjes ligt het vervolgens weer iets anders: naast 29 procent framboos en 14 procent cranberries zit er ook 34 procent appel door en 23 procent banaanpuree (waarom trouwens banaanpuree en geen banaan?). Het is dus eigenlijk vooral een appel-banaansmoothie.
Uit een flesje: AH Smoothie framboos-cranberry
Inhoud:
34% appel
29% framboos
23% banaanpuree
14% cranberries
Ben ik nou de enige die dat gek vindt? Kennelijk niet, want ineens was er afgelopen week nieuws van de bureaucraten uit Brussel: de etiketten van fruitsappen moeten duidelijker. Dat betekent niet alleen dat de fabrikant er voortaan niet meer ‘geen suiker toegevoegd’ op mag zetten, maar vooral dat hij er een naam aan moet geven die overeenkomt met het hoofdingrediënt. Dus een sapje dat voor 80 procent bestaat uit appelsap, 6 procent uit bosbessensap en 14 procent uit frambozensap mag voortaan geen ‘bosbessen- en frambozensap’ meer worden genoemd, aldus het persbericht, want zo hebben de Europese ministers besloten. Ferme taal!
We moeten meer fruit eten, dat weten we allemaal, maar doen is wat anders. In sapvorm gaat het een stuk makkelijker, lees: ongemerkter. Alleen, heeft u wel eens thuis sap gemaakt? Ik ben in het gelukkige bezit van een sapcentrifuge, maar verbaas me er elke keer weer over hoeveel appels je wel niet nodig hebt voor een glaasje sap. Verrukkelijk sap, daar niet van, maar je bent de meeste tijd kwijt om na afloop die onbenutte vezels weer uit het filter te peuteren. Dan is een smoothie uit de blender een optie, want die hakselt gewoon alles door elkaar. Alleen sinaasappels kunnen er weer niet in, die moet je toch gewoon uitpersen. Maar verder is een huisgemaakt fruitdrankje dus geen kunst aan. Sterker nog: je hebt er niet eens een recept voor nodig. In een smoothie kan namelijk alles wat je lekker vindt, vooral zachte fruitsoorten doen het goed.
Nou vooruit, toch een recept. Daar komt geen etiket aan te pas, die drink je meteen op.
Nodig voor 2 glazen:
1 rijpe banaan
handvol diepvriesframbozen
± 3 perssinaasappels/bloedsinaasappels
Doe banaan en frambozen in de blender. Pers de sinaasappels uit en doe het sap erbij. Blender eerst langzaam, dan sneller tot een mooi schuimig drankje.
Tips:
- Een banaan is de basis voor menig smoothie, die zorgt namelijk voor dikte.
- Nog een verdikkingsmiddel: yoghurt. Maar dan smaakt het wel minder fruitig.
- Verse frambozen moet je in deze tijd van het jaar niet kopen, die smaken nergens naar. Diepvriesframbozen hebben als bijkomend voordeel dat ze juist door hun vrieskou meteen ook voor stevigheid zorgen.
- Ook lekker: mango, papaya, ananas. Snij in stukjes en bewaar in de vriezer (zie het vrieskoustevigheidseffect).
- Het is nog net de tijd van de bloedsinaasappels, prachtig rood en zoet van smaak!
- Geen blender? De staafmixer.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .