Mijn Franse vriend Hervé vroeg laatst of ik toevallig ooit gehoord had van die Engelse kok Jamie Oliver…
Het moge duidelijk zijn: in Frankrijk is de Engelse culiwonderboy nog lang niet zo alomvattend doorgedrongen als in onze contreien. Maar in Frankrijk hebben ze hun eigen variant. Cyril Lignac heet ‘ie. Hij ziet eruit als een dameskapper maar is een bekend tv-kok en heeft inmiddels ook een complete serie kookboeken op zijn naam staan die in elke kiosk te vinden zijn. Bovendien is hij alom aanwezig in het in de supermarkt verkrijgbare tijdschrift Vie Pratique Gourmand, dat helemaal om hem heengebouwd lijkt te zijn, met op elke pagina een persoonlijke tip van Cyril.
Opgeleid in het restaurant van Alain Passard (van het fameuze ei!) en andere bekende grootmeesters droomde hij, 26 lentes jong, van een eigen etablissement. Zijn restaurant Le Quinzième in Parijs moest hetzelfde worden als Jamie Olivers Fifteen, een restaurant waarin onder het toeziend oog van de televisiecamera’s kansarme jongeren worden opgeleid tot kok. Oui, chef! heette dat programma. Inmiddels heeft hij zijn eigen show op zaterdag, Chef, la recette! Tot de Nederlandse televisie is hij bij mijn weten tot op heden echter nog niet doorgedrongen.