Er komt een moment dat je het als kookimperiumzelfstandige niet meer in je eentje kunt bijbenen, dan wordt het tijd voor assistentie. Twee bezorgers van de nieuwe verswebwinkel HelloFresh op de stoep met een tas vol prachtige verse spullen voor drie dagen eten, was zo’n moment. Begrijp me goed, gratis lekkere dingen zijn altijd zeer welkom, maar toch zat ik even met de handen in het haar. Mijn eigen schuld, ik dacht abusievelijk dat ze een week later zouden komen, want op dat moment was ik volop aan het testkoken voor mijn eigen nieuwe ovenkookboek.
Test-assistente
Niet getreurd, vriendin E – die avond proefkonijn voor een van mijn oventestgerechten – wierp zich belangeloos op als assistente en ging blij naar huis met recept en ingrediënten voor een maaltje Mihoen met wokgroenten. Haar bevindingen: “Geen verrassend gerecht, althans niet als je zoals ik wel vaker oosters kookt met gember en peper, maar wel smakelijk. Het bijgeleverde recept was overzichtelijk en opgeschreven in een logische volgorde. De ingrediënten zagen er goed uit, alleen de gember was een beetje oud. Wel raar was dat er geen hoeveelheden in het recept bijstonden. Moet je dus die hele gemberknol gebruiken? Dat heb ik toch maar niet gedaan. Visueel was het niet spectaculair, het wordt toch een bruinig slap prutje, maar dat komt natuurlijk ook door de ketjap. Zelf heb ik er garnalen los bij gebakken, dat stond niet in het recept, maar een beetje bite is wel prettig. Het was alles bij elkaar smakelijk, en het zet me wel aan om weer eens wat vaker te gaan roerbakken, want hoewel het wel wat snijwerk is, ben je daarna toch supersnel klaar.” Alleen op foodstyling moet mijn kersverse nieuwe assistente nog een beetje oefenen, gezien de foto van het resultaat (nog zonder garnalen) die me stuurde. Tja, het blijft behelpen, met personeel 😉
Zweeds concept
HelloFresh is van oorsprong een Zweeds concept en sinds kort ook actief in Nederland, de website is zelfs nog niet helemaal klaar. De recepten (eind deze maand ook online) zijn ontwikkeld door voedingsexperts en vooral bedoeld voor jonge gezinnen. Het is een service op basis van een abonnement, naar keuze voor 3 (39 euro voor 2 pers) of 5 (49 euro voor 2 pers) avondmaaltijden per week (bepaald door de HelloFresh), en dat kan voor 2, 4 of 6 personen. Alle ingrediënten plus de recepten zitten in de tas, die op een vaste avond naar keuze worden thuisbezorgd. Bezorgkosten zijn inclusief. Vanaf volgende maand is er ook een Fruitabonnement beschikbaar.
Simpel
Persoonlijk vind ik het een nadeel dat je geen losse ingrediënten kunt bestellen (zoals bij Bestelvers), maar alleen in combinaties voor specifieke gerechten. Die zijn voor de doorgewinterde culi namelijk nogal eenvoudig, zoals bovengenoemd wokgerecht en de Andijviestamppot en Tagliatelle met Zalm die ook in mijn tas zaten (en uiteindelijk ook met smaak opgepeuzeld zijn). Maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat juist die simpelheid voor veel mensen juist aantrekkelijk kan zijn. Sterker nog, dat blijkt desgevraagd ook de bedoeling van de initiatiefnemers, die zich op die manier willen onderscheiden van concurrent Culinaire Versmarkt, die meer ‘culinaire’ recepten biedt. De ingrediënten zijn overigens niet specifiek biologisch of uit eigen streek (zoals bij De Krat), maar wel krakend vers.
Punten van aandacht:
• Naast verse ingrediënten zitten er ook flesjes sojasaus en potjes mosterd in de tas, zelfs als je daar maar respectievelijk een scheutje en een lepeltje van nodig hebt. Als je dat elke week krijgt aangeleverd, slibt je keukenkastje wel erg snel dicht.
• Er staan niet altijd hoeveelheden in het recept, wat zorgt voor verwarring. Kennelijk zijn ze daar wel mee bezig: in het recept van Tagliatelle met zalm staat met de hand ‘2 eetlepels’ geschreven achter de kappertjes in de ingrediëntenlijst, hoewel in het recept zelf vrolijk staat dat je ‘het potje’ toe moet voegen.
• De recepten zijn opgeschreven voor dummies, wat een voordeel kan zijn. Maar ‘eetlepel’ vermelden bij het lijstje benodigde keukengerei gaat wel erg ver 😉
• Ze benadrukken zelf hoe gezond de maaltijden zijn, maar hoe gezond is gezond? Het recept van tagliatelle met zalm bevat bijvoorbeeld geen groente. Foutje?