Sinds het nieuwe jaar zijn legbatterij-eieren eindelijk verboden, hoezee! Een mooie reden om het blije ei eens in het zonnetje te zetten. Hoe kan dat beter dan in de lekkerste ei-toepassing aller tijden, mayonaise? Die is zelfgemaakt zoveel smakelijker dan uit welke pot, tube of fles dan ook, zelfs al zetten ze er monter op dat het scharrelmayo is. En tenminste zonder suiker.
Kant-en-klaar: De Beste mayonaise
Inhoud: 70% plantaardige oliën, water, glucose-fructosestroop, 5% scharreleigeel, azijn, zout, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, kruiden), gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur E270, verdikkingsmiddel E412-E415, conserveermiddel E202, aroma, kleurstof E160a, antioxidant E385, kruiden.
Nee, nu niet beginnen over lijnen. ‘En die salmonella dan?’ hoor ik u al griezelen. Ik heb het speciaal even nagevraagd bij het Productschap Pluimvee en Eieren en die hebben zowaar verheugend nieuws: sinds drie jaar mogen eieren van kippen waarin salmonella is aangetroffen niet eens meer in de handel, dus alle eieren in de winkel zijn salmonellavrij. Lang leve Europa. Wel is het zo dat eieren een puike voedingsbodem zijn voor bacteriën, dus voorkom besmetting alsnog in eigen keuken door hygiënisch te werken. En pas op met ouderen, zwangeren en zieken, die zijn er nu eenmaal extra gevoelig voor…
Hieronder mijn mayonaise-recept. Inclusief 10-seconden-variant en voor de bangeriken-die-toch-nog-huiverig-zijn zelfs een veilige thuispasteuriseermethode van de Amerikaanse eetwetenschapper Harold McGee uit zijn boek Goed Koken.
Nodig voor 1 bakje:
1 eidooier (op kamertemperatuur)
1 theel Dijon mosterd
1 kneepje citroensap
± 100 ml zonnebloemolie of maïskiemolie
zout & peper uit de molen
Doe de eidooier in een kom, samen met mosterd, citroensap, zout en peper. Klop dit even met de mixer tot een geheel. Giet druppel voor druppel de olie erbij en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen. Zodra het mengsel iets dikker (en lichter van kleur) wordt, mag de olie in een dun straaltje erbij, net zolang tot de gewenste dikte bereikt is. Stevig kloppen met een handgarde kan ook, dat geeft alleen iets meer spierpijn. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper of citroensap toe.
Variant: 10-seconden-methode: neem niet 1 eidooier maar een heel ei. Doe samen met alle overige ingrediënten in de smalle kom van de staafmixer, zet de staafmixer op de bodem, zet hem aan aan en trek hem langzaam naar boven tot de mayonaise dik is.
Tips:
- Zet de kom op een vochtig (schoon!) doekje of nat stukje keukenpapier, dan staat hij stevig.
- Een neutrale olie werkt het beste, maar gedeeltelijk olijfolie voor een wat uitgesprokener smaak kan ook. Check wel of de olie niet ranzig smaakt!
- De hoeveelheid olie kan per keer variëren. Precies afmeten hoeft niet, gewoon toevoegen tot de gewenste mayo-dikte bereikt is.
- Schiften? Dan is er te snel te veel olie toegevoegd of het ei was te koud. Geen paniek. Neem een nieuwe kom met een nieuwe dooier (op kamertemperatuur), en klop dan druppel voor druppel het geschifte mengsel erdoor. Ga dan weer verder met de olie.
- Witte stukjes? Klop er een eetlepel heet water door.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .