Als doorgewinterd francofiel ben ik geïndoctrineerd met de Franse culinaire traditie waarbinnen ganzen- en eendenlever volkomen geaccepteerde, ja zelfs onmisbare feestingrediënten zijn. Dierenleed? Dat is in Frankrijk volstrekt geen issue. Hier liggen de zaken anders. Mijn hoop was gevestigd op mijn krantbovenbuurman Jeroen Thijssen die op zoek ging naar diervriendelijke foie gras, maar zelfs hij kwam er niet uit.
Uit een blikje: Bloc de foie gras de canard
Inhoud: Gereconstitueerde eendenlever, water, zout, armagnac, suiker, kruiden, conserveermiddel: natriumnitriet, antioxidant: natriumascorbaat
Dan houden we het deze kerst maar bij een alternatief. Van kippenlevertjes kun je ook een heerlijke paté maken waarbij zelfs leverhaters hun vingers aflikken. Inderdaad, er gaat een vrij absurde hoeveelheid roomboter in, maar het moet natuurlijk wel een béétje zondig blijven.
Hier vind je mijn recept van kippenlevertjespaté zoals het vandaag in Trouw staat, met als gratis bonus ook maar meteen een recept van zelfgemaakte melbatoast, want dat is eveneens een fluitje van een cent.
Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje van ± 0,5 l inhoud:
300 g kippenlevertjes
200 g boter (kamertemperatuur)
75 g ontbijtspek
2 takjes verse tijm
3 sjalotjes
1 knoflookteen
1 glaasje medium dry sherry
zout en peper uit de molen
Snipper de sjalotten en knoflook. Snij/knip het spek in stukjes en ris de tijmblaadjes van de takjes. Smelt 50 g roomboter in een warme koekenpan en fruit sjalotten/knoflook op laag vuur 10-15 minuten, voeg halverwege spek/tijm toe. Maak intussen de kippenlevers schoon: spoel af onder de kraan, dep droog met keukenpapier en snij alle zeentjes, vliesjes en dingetjes weg. Zet het vuur hoog, doe de levertjes in de pan en bak ze al omscheppend tot de rauwe kleur verdwenen is maar ze vanbinnen nog roze zijn. Blus af met de sherry en laat op laag vuur nog even 2-3 minuten sudderen. Laat iets afkoelen en pureer glad in de keukenmachine. Voeg de resterende 150 g zachte boter toe plus wat zout en royaal versgemalen peper en maal net zo lang tot het een mooie, volstrekt gladde massa is. Proef op zout en peper. Giet in een mooi (paté)bakje en laat minstens een paar uur of de hele nacht opstijven in de koelkast.
Tips:
- Let op: de levertjes moeten vooral smeuïg blijven. Roze dus van binnen, niet grijs.
- Proef goed op zout en peper want bij koud serveren zwakken de smaken af. Niet te koud serveren overigens, haal een kwartier van tevoren uit de koelkast.
- De dag erna het lekkerst. Ongeveer een week houdbaar.
- Het spek geeft extra smaak, maar kan ook achterwege blijven voor wie geen varkensvlees blieft.
- Variant: fijngehakte salie in plaats van tijm.
- Andere drankopties: cognac, calvados, armagnac, marsala.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .