Als Linda Roodenburg iets doet, doet ze het grondig. Na het in kaart brengen van 13 Rotterdamse eetculturen in het onvolprezen Rotterdams kookboek werd het nu tijd voor het grotere werk: de rest van de wereld. Eten op Aarde is de nogal allesomvattende titel van haar nieuwe boek. Een flinke pil van 336 pagina’s die leest als een trein. Na de beginzin was ik meteen verkocht. ‘In den beginne werd er niet gekookt. De oersoep was gestold en de kroket zou nog 4 miljard jaar op zich laten wachten.’
Hilarisch
Het is een aanstekelijk geschiedenisboek vol verhalen, feiten en weetjes plus hier en daar een recept. Thematisch gerangschikt onder titels als bijvoorbeeld Goed & Kwaad. Dat begint al goed met een hilarische beschrijving – die ik me meende te herinneren van haar lezing vorig jaar tijdens het Gastronomisch Symposium – over hoe je een moslim, jood, hindoe en vegetariër samen aan tafel kunt krijgen. De ene eet dit niet, de ander dat niet, mogen er wel of geen vrouwen aan tafel en worden het stokjes of de rechterhand? Vervolgens worden de verschillende religies uitgelegd met hun bijbehorende feesten, van ramadan tot kerst. En ook hoe het nou zit met de Chinese keukengod en islam & varkensvlees.
Schorpioenen eten
Overige thema’s zijn bijvoorbeeld Oost & West, Binnen & Buiten. Normaal & Vreemd is ook leuk. Daar komen haaievinnen, vogelnestjes maar ook pindakaas in voor. En waarom vinden we eigenlijk spinnen en schorpioenen eten raar, maar kreeft, krab en garnalen niet? Grappig is overigens dat we ondanks de globalisering, nu we overal alles kunnen krijgen, toch ‘blijven verlangen naar met de paplepel ingegoten geuren en smaken’.
Zapboek
Toch is de indeling een enigszin arbitraire keuze, want veel onderwerpen zouden moeiteloos ook in een ander hoofdstuk passen. De tekst meandert van Marco Polo, pasta en noedels naar pepersoorten, saffraan, sumak, theepotten, vanille, piment en cacao. Van ramboetan naar rijst en pekingeend. Maar is dat erg? Welnee. Volgens de auteur is het bedoeld als een zapboek.’Je kunt het lezen van voren naar achteren, van achter naar voren, of doorbladeren en toevallig stuiten op een recept voor kakkerlakken, op verhalen over eetbare aarde, mononatriumglutamaat of de eetcultuur van Baltistan.’
Asterix en Obelix
Het boek zit vol inventieve illustraties, van de eetbare schilderijen van Arcimboldo tot de treurige echtparenfoto’s van Martin Parr. Een glansrol is weggelegd voor Asterix en Obelix, uiteraard met everzwijnen en zelfs de fameuze kaasfondue. Alleen jammer dat er veel eigen foto’s van de auteur zijn gebruikt. Dat lijdt tot slecht uitgelichte exotische potjes en zakjes en dito vakantiekiekjes van verre markten met chagrijnige vrouwtjes vol strengen pepers. Vaak paginagroot afgedrukt, wat de kwaliteit ook niet ten goede komt. Zo’n mooi boek verdient beter.
Linda Roodenburg, Eten op aarde, uitgeverij Pereboom, € 39,90