Nee, dit is geen pepernotenkookboek, dit is een kruidnotenkookboek. We weten wat het verschil is, toch? Intussen? Zo langzamerhand? Dan moet je het nog maar even nalezen in het kruidnotenboek. Maak van de noot een deugd heet dit grappige kookboek dat in campy jaren 50-sfeer is vormgegeven en geheel en al gewijd is aan onze vaderlandse trots: het kruidnootje. Velen, waaronder ikzelf, maken zich erover druk dat deze sinterklaaslekkernij steevast in september alweer in de winkel ligt, maar dat zie ik verkeerd. Weet ik dankzij de makers van dit boek, Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf (zie ook hun website Kokenmetkruidnoten.nl).
Kruidnoten met spinazie
Wat voor harde acties we ook pogen, kruidnoten zijn er nu eenmaal. Dan kun je er maar beter iets leuks mee doen. Wat? Dat staat in dit kookboekje. Kruidnotenlikeur, kruidige gehaktballen of paté. Tiramisu, trifle of parfait. Het basisrecept voor kruidnoten én pepernoten geeft aanleiding tot tal van variaties, al dan niet ontfutseld aan bakker Siemon (Taarten van Abel), Pierre Wind of Thérèse Boer. Kruidnoten combineren met een spinazie-ovenschotel, met een bietentartaartje, met pompoensoep, je moet er maar opkomen.
Suikerspin
Reguliere uitgeverijen zagen er geen brood in of hanteerden oeverloze productietijden waardoor het boek nooit tijdens de kruidnotenverkoopperiode in de winkel kon liggen, daarom is het in eigen beheer uitgegeven, dus extra chapeau. En dames, mag ik jullie haarstylist ‘gewapend met warme rollers en haarlak als beton’ een keer lenen, ik wil ook zo’n suikerspinkapsel!
Bewaar vandaag een handje kruidnoten, morgen volgt een kruidnotenrecept uit het boek!
Marije Sietsma, Karin Sitalsing en Helga de Graaf, Maak van de noot een deugd – koken met kruidnoten, uitgeverij Loopvis, ISBN 9789081764803, € 18,95