Waarom toch altijd die jacht naar nieuwe kookboeken? Van sommige ontdek je pas na een tijdje de onmisbaarheid. Zoals het kloeke kookboek Bakken van James Peterson, intussen zelfs ook al in paperback verschenen. ‘Hét standaardwerk met meer dan 350 recepten en technieken en ruim 1500 foto’s’ is dan ook een zeer, zeer compleet boek. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat erin, met overgrote nadruk op het zoete werk. Van crème anglaise tot cheesecake, van citroenschuimtaart tot slagroomsoezen, van bosbessenmuffins tot chocoladetaart. inclusief veel chique patisserietaarten zoals een mangomousselinetaart met karamelkoepel.
Basisboek
Elk recept gaat voorzien van meerdere stap-voor-stapfoto’s (zo kom je dus aan die 1500), maar op dezelfde manier worden ook allerlei technieken getoond, van bladerdeeg vouwen tot spuitzakjes fröbelen, van zwanensoezen boetseren tot een laagjestaart samenstellen. Het is beslist geen modieus boek, met foto’s van de auteur die peren staat te kopen op de markt, of vertelt hoe hij het recept van het gevlochten brood heeft geleerd van zijn Oost-Europese tante. Nee, dit is gewoon sec een recht-toe-recht-aan basiskookboek voor de thuisbakker, zonder poespas maar vol handige tips.
Bûche de Noël
Alleen vraag ik me nog altijd af waarom o waarom het ‘zevenminutenglazuur’ zo heet als het tien à twintig minuten geklopt moet worden. Intrigerend. En oja, de Bûche de Noël van bladzijde 108 is zeldzaam spuuglelijk, daar komt de Amerikaanse auteur in Frankrijk écht niet mee weg.
Morgen een Italiaans koekjesrecept uit het boek.
James Peterson, Bakken, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045202426, paperback-editie € 19,95