Na het (ook internationale) megasucces van het prachtkookboek Home Made kon Yvette van Boven niet wachten om weer een boek te maken. Maar meteen twee zelfs: Home Made Winter is zojuist verschenen, Home Made Zomer volgt, inderdaad, tegen de zomer. Het in donkergroene kaft gehulde boek is anders van opzet dan haar bekroonde voorganger, maar wederom is het weer hoogstpersoonlijk, boordevol maakbare recepten, mooie foto’s van echtgenoot Oof Verschuren en kunstige uitknipsels en – naar het lijkt iets minder – illustraties van de auteur zelf. En ziedaar, ook hondje Marie is weer van de partij.
110 jaar geleden
Dit boek is vooral gewijd aan recepten uit Yvette’s koude, natte jeugd in Ierland, het Zomerboek bevat naar verluidt wat meer warme Franse dingen, want ook in dat land brengt ze veel tijd door. Maar ook Nederland ontbreekt niet in deze wintereditie, met sinterklaasrecepten en een aantal gerechten uit het restaurant Aan de Amstel dat ze runt met neef Joris. Met als hoogtepunt zijn zelfgemaakte ossenworst in stap-voor-staprecept. “Tip van Joris: als de telefoon gaat, zet het vlees dan even terug in de vriezer”. Kijk, dit soort grappige toevoegingen, daar staat het boek gelukkig weer vol mee. Zoals ook als bijschrift bij de foto van een jeugdige serveerster “Ja dat ben ik ja, gefotografeerd door Oof (110 jaar geleden).”
Donker
Het is een boek om met de gordijnen dicht mee onder een kleedje op de bank te kruipen, ver weg van de boze buitenwereld. En dan wegdromen over pulled pork, saucijzenbroodjes, linzen & erwtensoep met pompoen, guinness fruitcake, farls (een soort Ierse blini’s) met gerookte forel en banoffee pie. Daar ben je tot de zomer wel zoet mee. Alleen zwartgallige lieden die gevoelig zijn voor herfstdepressies kunnen misschien beter nog even wachten op het zomerboek, want dit winterboek is in zijn het geheel wel erg donker van kleur.
Morgen een recept uit het boek
Yvette van Boven, Home Made Winter, uitgeverij Fontaine, ISBN 9785059563988, € 24,95