We gaan op de mannelijke toer, uit het gisteren besproken mannenboek De perfecte steak. Biefstuk en whisky, veel macho-er kun je het niet krijgen, toch?
Nodig voor 4 personen:
4 kogelbiefstukken van 2-3 cm dik (150-200 g per stuk)
200 g gemengde paddenstoelen (bijv. cantharellen, champignons, shii-take*)
Roomboter
150 ml vleesfond (pot)
200 ml slagroom
1 eetl whisky
1 limoen
Saus: Snij of breek de steeltjes van de grotere paddenstoelen af. Laat kleinere exemplaren heel. Veeg ze schoon met een borsteltje of keukenpapier. Verhit een klontje boter in de pan en bak de paddenstoelen op halfhoog vuur bruin. Haal ze uit de pan en zet apart. Voeg vleesfond, room en whisky toe en roer goed. Laat de saus in 20 minuten tot ongeveer een derde inkoken. Voeg de gebakken paddenstoelen weer toe (hou er nkele apart voor de garnering) en roer door de saus. Houd warm.
Vlees: laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen. Bestrooi de biefstukken met grofgemalen peper en zout. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur wat lager zodra de pan goed heet is. Laat een klont boter smelten, wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren. Bak de biefstukken op halfhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 min: medium-rare, 4 min: medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden.
Laat de biefstukken 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld. Fris intussen de saus op met een kneepje limoensap.
Leg de biefstukken op warme borden en schep er royaal saus over. Garneer met een paar kleine paddenstoeltjes.
*) of heel chic, zoals op de foto te zien is: met morilles, hmmmm.
Dit recept komt zoals gezegd uit het Handboek voor de perfecte steak, lees hier mijn recensie.