Het bekendste nadeel van handige keukendingen is het schoonmaken. Daar heeft de Magimix Blender, waar ik het deze hele week al over heb, zo te zien iets op gevonden. Schoonmaken kan volgens de handleiding razendsnel door een deciliter warm water 30 seconden te blenderen met wat afwasmiddel erin. Meteen uitgeprobeerd, maar bij mij neemt ‘ie dan hooguit de onderste helft mee. De Pulse-knop werkt al beter, dan zoeft het schuim tot bovenaan (let op: heel weinig afwasmiddel gebruiken, niet meer dan een druppel, want al snel heb je krankzinnig veel schuim!). Toch is het niet ideaal, de onderkant van de mengkom waar de messen en de rubberen ring zitten wordt op deze manier niet 100% schoon, dus uit elkaar schroeven en onder de hete kraan blijft het beste werken.
Tip: vooral na warme gerechten (soepen, met als topper: spinaziesoep), de blender meteen schoonmaken of op z’n minst omspoelen, anders koekt alles vast en valt er met geen mogelijkheid meer tegenop te afwasblenderen.
Dit was het vijfde (en voorlopig laatste) deel uit de serie blenderberichten. Dat neemt niet weg dat ik intussen onverdroten verderblender, al hoeft mijn Magimix keukenmachine niet bevreesd te zijn: die is en blijft de favoriet die een permanente plek op het aanrecht verdient wegens universele elke-dag-inzetbaarheid. Dat kun je van een blender toch niet zeggen, dat blijft wat mij betreft toch meer een leuke gadget-voor-erbij.